Het horloge. Het oeraccessoire van de man en wat ons betreft het enige sieraad dat hij zou mogen dragen. Maar dan wel een mechanisch horloge, dat spreekt voor zich. Bernard Werk van Watching Magazine – het meest toonaangevende horlogemagazine sinds 1995 – zet u deze keer iets anders voor dan de usual suspects. Mechaniek van onze Oosterburen.

A. Lange & Söhne Lange 31

Lange & Söhne Lange 31
U kunt het overlaten aan Lange om met iets spectaculairs te komen. Niet al te aanwezig natuurlijk, maar wel waanzinnige mechaniek op een subtiele wijze gepresenteerd. De Lange 31 heeft – zoals de naam al doet vermoeden – een gangreserve van 31 dagen en behoudt dezelfde nauwkeurigheid door een constant force escapement. Van de eerste minuut tot de laatste seconde loopt het horloge even nauwkeurig. De Lange 31 is één van Lange’s 59 manufactuur calibers die ze hebben geïntroduceerd sinds de herintroductie van het merk in 1994. Nieuw is hier de introductie van een witgouden kast met een zilveren grijze wijzerplaat. De Lange 31 is gelimiteerd tot 100 stuks.
www.alange-soehne.com

Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar

Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar
Vorig jaar introduceerde Glashütte Original een chic nieuw model: de Senator Excellence. Drie wijzers, een manufactuur caliber en minimalistische looks. Nu is daar de Perpetual Calendar. Binnenin vinden we één van de meest indrukwekkende complicaties: de eeuwigdurende kalender. Een kalenderfunctie die de correcte datum, dag, maand én schrikkeljaar weergeeft tot het jaar 2100. Mocht er een aanpassing nodig zijn, dan is dat uitermate simpel. Al helpt de gangreserve van 100 uur ook om het horloge lang genoeg draaiende te houden, ook al wisselt u ‘m even af met een ander exemplaar.
www.glashuette-original.com

Junghans Meister Driver Automatic
De Meister Driver-serie van het Duitse Junghans is één van hun meest interessante lijnen van dit moment. Een clean ontwerp dat teruggrijpt naar de jaren 30 en geïnspireerd is op klassieke auto’s. Dat het niet wéér zomaar een ‘auto-horloge’ is, bewijst de Junghans-geschiedenis. De eerste twee generaties van de Junghans-familie waren autogek en maakten vroeger ook autoklokken en een snelheidsmeter. Onder meer voor Wilhelm Maybach en Gottlieb Daimler, niet de minste. Onze favoriet is de nieuwe Meister Driver Automatic. Een roestvrijstalen kast van 38.4mm met een PVD-coating en vanbinnen een automaat met een gangreserve van 38 uur. De perfecte combinatie van afkomst en esthetiek.

MeisterSinger Salthora Meta X

MeisterSinger Salthora Meta X
Z’n looks doen wat anders vermoeden, maar de Salthora Meta X is nog steeds een echte MeisterSinger. Geen ingewikkelde complicaties of exotische materialen, gewoon één wijzer en een strak ontworpen wijzerplaat. Nu echter verpakt in een robuuste en sportieve kast. Voor het eerst kiest MeisterSinger voor iets sportiefs met deze duiker die waterbestendig is tot 200 meter. De wijzer geeft overigens de minuten aan, het uur vindt u op twaalf uur in een venster dat steeds verspringt.
www.meistersinger.com

Nomos Aqua Ahoi Neomatik

Nomos Aqua Ahoi Neomatik
Perfect voor de echte minimalist. Een duikhorloge met serieuze specificaties, maar dan zonder de overduidelijke verwijzingen dat u een ‘duiker’ om de pols heeft. De Nomos Aqua Ahoi Neomatik is daarmee zowel water- als kantoorproof. De nieuwe Nomos is er in vier verschillende kleuren met elk zijn eigen specifieke details. Onze voorkeur gaat uit naar het exemplaar in Atlantic Blue. Binnenin de roestvrijstalen kast is er het extreem slanke Nomos caliber DUW-3001. Geïntroduceerd in 2015 en maar 3.2 millimeter dik.
www.nomos-glashuette.com

Chronoswiss Sirius Flying Grand Regulator Skeleton

Chronoswiss Sirius Flying Grand Regulator Skeleton
Vorig jaar kwam Chronoswiss met de Sirius Flying Regulator waar de vensters voor de uren en seconden leken te zweven. Vandaar ook de naam. Nu lanceert Chronoswiss een gelimiteerde geskeletteerde versie. De wijzerplaat is zoveel mogelijk opengewerkt om het skeleton uurwerk te zien. Er is keuze uit een stalen- of een 18-karaats roodgouden kast. Beiden gelimiteerd tot 30 stuks.
www.chronoswiss.com

Hanhart Pioneer TwinDicator

Hanhart Pioneer TwinDicator
Iedereen kent waarschijnlijk wel de link tussen de TAG Heuer Monaco en Steve McQueen in de legendarische racefilm Le Mans. Maar dat McQueen niets anders droeg, is een mythe. Naast een Rolex Submariner had de acteur een voorliefde voor Hanhart. McQueens favoriet was de 417ES, waarvan er maar 500 zijn gemaakt. Iets bereikbaarder is hun recente chronograaf: de Pioneer TwinDicator. Een automaat, 45 millimeter in roestvrijstaal en uiteraard de kenmerkende rode reset-knop. Rood zodat piloten de knop niet per ongeluk zouden indrukken tijdens het vliegen.
www.hanhart.com

Tekst: Bernard Werk

Lees hier meer artikelen uit Pure Luxe Magazine 2