We kunnen met z’n allen niet langer ontkennen dat het hebben van of interesseren in Cryptovaluta een hot topic is. De digitale valuta lijkt steeds meer aan een opmars bezig en – ondanks torenhoge waardes – lijkt het toch de volgende stap in ons betalingsverkeer. Het bezitten van Cryptovaluta is booming business en lijkt steeds gewoner te worden. Wanneer je een bepaalde hoeveelheid Bitcoins bezit, of toch meer vertrouwen hebt in Ripple, dan wil je je bezittingen wel veilig achter slot en grendel. We hebben een aantal tips voor je om er voor te zorgen dat je niet ineens met lege handen staat. We willen niet dat jij als potentiële miljonair ineens je appeltje voor de dorst kwijt bent.

Wat je absoluut niet moet doen met je Cryptovaluta

Ja, dat klinkt misschien een beetje stom, maar toch is ’t een veelvoorkomend probleem. De verhalen over mensen die hun Bitcoins kwijtraakten zijn inmiddels te bundelen in een dik boek. Natuurlijk hebben we zo onze twijfels over sommige van deze verhalen. Logisch ook, het is een eenvoudig te beweren dat je ook ‘Crypto-miljonair’ had kunnen zijn als je Bitcoins niet op magische wijze waren verdwenen.

zo moet je je cryptovaluta beveiligen Pure Luxe

Zo vertelde we jullie een tijdje geleden dat de Welshman James Howell z’n harde schijf met daarop 7500 Bitcoins heeft weggegooid. Niet zo handig natuurlijk, wetende dat hij nu enkele miljoenen had kunnen hebben. Hij is inmiddels begonnen aan z’n tweede poging om een volledige vuilnisbelt ondersteboven te kiepen om die felbegeerde harde schijf terug te halen – iets met spelt in een hooiberg? Daarnaast wist Matt Miller van Bloomberg TV tijdens een aflevering 20 bitcoins te grabbel te gooien door de QR-code en de privé-sleutel duidelijk in beeld te brengen. Ook niet echt handig.

Er is geen perfecte oplossing voor het niet kwijtraken van je Cryptovaluta, maar ’t feit is wel dat je je coins zo goed mogelijk moet opbergen. Logischerwijs zou je dit hetzelfde moeten benaderen als een groot pak geld. Wat doen we daarmee? Juist, dat leggen we in een kluis. Het is wat ons betreft dus geen gek idee om je harde schijf met daarop de felbegeerde valuta in een kluis te leggen. Zo kun je ’t niet kwijtraken en weet je zeker dat er vrijwel niets mee kan gebeuren.

zo moet je je cryptovaluta beveiligen Pure Luxe

Andere kleine kanttekening, vergeet ’t wachtwoord en de beveiligingssleutel niet van je ‘wallet’. Als deze kwijt raken, dan heb je dus in feite heel veel, maar tegelijkertijd ook helemaal niets. Een beetje alsof je de kat op ’t spek bindt en ’t daar stopt. Niet echt handig dus.

Zo heb je er ’t langst plezier van

Het vergaren van Cryptovaluta is geen kunst (mits je over genoeg financiële middelen beschikt). Wat wel hogere wiskunde lijkt te zijn is het bewaren ervan. Zoals je hierboven kunt lezen is niet iedereen bijster handig als ’t hierop aankomt, maar toch zijn er enkele basisprincipes die je daar bij kunnen helpen. Het belangrijkste aspect is je wallet en wat je er mee doet. Een Cryptovaluta wallet is op verschillende manieren te vormen. Dit kan softwarematig, online of offline.

Een online wallet is een prima oplossing voor mensen die niet geheel vertrouwen in hun eigen kundigheid. Echter, de ervaringsexperts onder ons zeggen dat dit wel een hack-gevoelige oplossing is. Niet geheel veilig dus, maar anderzijds wordt de beveiliging van dit soort systemen steeds beter. Het is dus niet zo dat het zeer gevaarlijk is.

zo moet je je cryptovaluta beveiligen Pure Luxe

Als andere optie kun je een offline wallet creëren. De voorkeur heeft dan dat je deze installeert op een pc die verder geen online verkeer teweeg brengt. Zo blijf je het meest beschermt tegen eventuele aanvallen en invloeden van buitenaf. Het is belangrijk dat je bij iedere wallet (altijd dus, want zonder wallet kun je geen Cryptovaluta bezitten) de privé-sleutel goed bewaart. Doe dit ook op een plek die het best beschermt is en deel deze gegevens niet met iedereen.

Hardware wallets zijn ook een optie. Dit zijn speciale ‘USB-sticks’ die je enkel en alleen aansluit op je computer wanneer je coins verhandeld of aanschaft. Er is dus vrijwel geen contact met andere netwerken of dergelijken, dus dit lijkt een zeer veilige oplossing. Het nadeel hiervan is dat de onhandige persoon de stick misschien kwijtraakt – dat wil je natuurlijk ook niet.

zo moet je je cryptovaluta beveiligen Pure Luxe

Behandel het als de serieuze zaak die ’t is

Al deze aspecten zijn relevant voor de eigenaar van Cryptovaluta, maar misschien nog wel belangrijker is de manier waarop je ertegenaan kijkt. Het gaat om geld en is sommige gevallen om veel geld. Ga er dus ook mee om alsof ’t een zeer serieuze zaak is. Net zoals de wachtwoorden van je email of internetbankieren dien je alle gegevens goed te bewaren.