Het heeft even geduurd alvorens het automerk uit Italië besloot om ons kennis te laten maken met hun Super-SUV. De Lamborghini Urus is het antwoord op al ’t SUV-geweld dat de wereld al rijk is. Het is altijd lastig voor te stellen dat een merk met zulke auto’s in hun portfolio ineens de hoogte in gaat en een minder gestroomlijnd model gaat maken. Of het een geslaagde poging is, dat is nog maar de vraag. Toch lijkt het erop dat Lamborghini met de nieuwe Urus een schot in de roos heeft.

Lamborghini Urus

Met het gebruik van het predikaat ‘super-SUV’ hebben we niets gelogen – het zijn Lamborghini’s eigen woorden. Een simpel doch krachtig statement van het merk uit Italië. De Urus belooft een nieuwe toon te zetten voor SUV’s en als we de cijfers mogen geloven is dit absoluut het geval. Het monster is verre van beschaafd en daar heeft Lamborghini misschien wel goed aan gedaan.

de nieuwe lamborghini urus suv Pure Luxe

Specificaties

Onder de motorkap van deze nieuwe, niet-alledaagse Lamborghini vinden we een 4.0-liter twin-turbo V8. Dit allerminst bescheiden blok levert de SUV maar liefst 650pk. Als gevolg hiervan dender je van 0 naar 100 in slechts 3,6 seconden en in 12,8 seconden zit je al op 200km/u. Een ongelooflijke snelheid dus voor een auto die verre van alles is wat we van Lamborghini gewend zijn. Het wordt nog beter: de topsnelheid van de Lamborghini Urus bedraagt 305km/u. Juist ja, dat maakt deze Urus de snelste SUV tot op heden.

de nieuwe lamborghini urus suv Pure Luxe

Wat betreft wegligging beloofd Lamborghini het beste van beide werelden. Zo is de auto prima in staat op vlak terrein snel uit de voeten te komen, maar kun je er ook op ruig terrein goed mee wegkomen. De Urus beschikt over vierwielaandrijving, torque vectoring en meesturende achterwielen. Het is dus niet alleen een SUV op ’t label, maar ook in de praktijk.

Binnenin de Lamborghini Urus mogen we de luxe en kwaliteit verwachten zoals we die van Lamborghini kennen. De auto’s is voorzien van zo’n beetje alles wat je maar kunt denken. Het is een luxewagen met eigenschappen van een terreinwagen én een sportwagen. Een mix die mede door het relatief lage gewicht tot stand komt. De Lamborghini Urus weegt slechts 2200 kilogram. Daarnaast heeft Lamborghini de koets dusdanig vormgegeven dat hij aerodynamisch optimaal presteert.

de nieuwe lamborghini urus suv Pure Luxe

In het voorjaar van 2018 zullen de eerste leveringen plaatsvinden van dit beest. Volgens de laatste info gaat de Lamborghini Urus ongeveer €170.000 kosten – let wel: zonder belastingen. We moeten hier in Nederland beslist nog een stukje dieper in de buidel tasten, maar dat is ’t waard om eigenaar te zijn van de snelste SUV tot op heden.