Lange & Söhne is een Duits horlogemerk dat bekend staat om haar geweldige uurwerken en magnifieke designs. Het merk maakt enorm veel high-end horloges die wereldwijd geroemd worden. In januari 2018 vindt voor de 28e maal de Salon International de la Haute Horlogerie plaats. Dit evenement is steevast een moment in het jaar waarop merken hun nieuwe creaties presenteren – in the flesh. Voorafgaand aan de SIHH worden vaak al hier en daar wat nieuwtjes de wereld ingestuurd. Zo ook met dit trio nieuwe A. Lange & Söhne horloges. Welke allen een eerbetoon zijn aan wijlen Walter Lange.

A. Lange & Söhne 1815 ‘Homage to Walter Lange’

In het begin van dit jaar werd tijdens de tweede dag van de SIHH bekend dat het gezicht en (her)oprichter van het merk – Walter Lange – was overleden. Een bericht dat de horloge industrie voor eventjes stil liet staan. De aankomende editie van de SIHH is dus een jaar nadat dit vreselijke bericht bekend werd. Het is dus niet geheel ondenkbaar dat A. Lange & Söhne als merk iets speciaals zou doen – zo geschied.

A. Lange & Söhne 1815 'Homage to Walter Lange' Pure Luxe

De laatste toevoeging aan hun 1815 collectie zal gemaakt worden in drie verschillende (edel)metaal soorten. Er zal een model zijn in wit goud, eentje in geel goud en een in ’t rosé goud.  Ieder met een hele speciale complicatie – namelijk de favoriete complicatie van Walter Lange: een zogenaamde jump seconds complication. Waar een mechanisch uurwerk in de meeste gevallen een ‘zwevende’ secondewijzer heeft, daar is dat bij dit horloge niet het geval.

Het horloge heeft zelfs niet één, maar twee secondewijzers. De sub-dial op 6 uur heeft een zwevende secondewijzer zoals we dat gewend zijn van een mechanisch uurwerk. De secondewijzer op de centrumas daarentegen, die tikt zoals dat bij een Quartz horloge ook gebeurd. Het vergroot de nauwkeurigheid van de secondes zoals het horloge die weergeeft. Het is een complicatie die ongeveer 150 jaar geleden werd uitgevonden door Ferdinand Adolph Lange. 

A. Lange & Söhne 1815 'Homage to Walter Lange' Pure Luxe

De secondewijzer heeft telkens precies één stap nodig om van seconde naar seconde te verplaatsen. Bij de zwevende beweging zijn dit meestal ongeveer zes kleine stapjes – die we met ’t blote ook niet kunnen waarnemen. De jump seconds complicatie is een van de allereerste patenten die ooit zijn geregistreerd in Duitsland. Ferdinand Adolph Lange vond ‘m uit, Emil Lange paste hem toe en nu is er dus ’t eerbetoon aan Walter Lange waarin deze complicatie terugkeert.

Specificaties

Het horloge werkt door middel van het nieuwe L1924 Caliber. Een uurwerk dat speciaal in-house gemaakt is voor dit horloge. Mooi detail: de 1924 refereert naar ’t geboortejaar van Walter Lange. Tevens duiden de eerste drie cijfers in de reference van dit horloge – 297 – op de verjaardag van Walter Lange, namelijk 29 juli. Er zullen 145 horloges in wit goud geproduceerd worden, 90 horloges in rosé goud en 27 in geel goud. Het horloge meet een beschaafde 40.5mm in diameter.

We zijn zeer benieuwd naar dit exemplaar in ’t echt. Het is dus nog even wachten alvorens de wereld kennis mag maken met deze modellen, maar dat ze een succes zullen zijn (door uiteenlopende redenen), dat staat vast.

A. Lange & Söhne 1815 'Homage to Walter Lange' Pure Luxe