De Mercedes-Benz SL van midden vorige eeuw is een waar icoon. Het is voor veel autofanaten een van ’s werelds mooiste creaties ooit en we moeten bekennen: daar kunnen we ons wel in vinden. Het was een periode waarin sportieve auto’s het design hadden van een vrouwenlichaam: veel rondingen en vloeiende lijnen – aspecten die ons mannen al decennia lang in hun greep houden. De ultieme Mercedes-Benz uit die tijd – de 300SL Gullwing – wordt geroemd en heeft een onaantastbare status. Mede daardoor ook een fors prijskaartje, maar wees niet getreurd. Er zijn genoeg alternatieven. Daar is deze Mercedes-Benz 190SL er een van – en wat voor een.

Mercedes-Benz 190SL

In 1955 introduceerde Mercedes-Benz de W121 BII (190SL in ’t kort) als alternatief voor de duurdere 300SL. Een op ’t oog vrijwel identieke auto met hier en daar wat gewijzigde details. De auto werd geproduceerd van 1955 tot 1963 in een totaliteit van ruim 25.000 stuks. Derhalve is de 190SL ook nu – een dikke halve eeuw later – nog goed vertegenwoordigd op de automarkt.

mercedes-benz 190SL RM Sothebys Pure Luxe

De 190SL werd uitgerust met een vier-cilinder motor die ongeveer 100 paarden wist te produceren. Het was een sportief ogende auto, maar tegelijkertijd een concept dat erg uitnodigde om rustig mee te cruisen. Kijkend naar het design kunnen we ons ook beter voorstellen dat je er op ’t gemak de show mee steelt, dan dat je ‘m flink op z’n staart trapt. RM Sotheby’s heeft er nu dus een te koop staan.

mercedes-benz 190SL RM Sothebys Pure Luxe

Vergeleken met een 300SL in dezelfde staat is deze Mercedes-Benz 190SL een koopje. Met een verwachte prijs van €125.000 tot €140.000 kun je er nog eens naar kijken. Alhoewel het misschien altijd een auto zal zijn die in de schaduw staat van de Gullwing, zijn we er van overtuigd dat ook dit model hoge ogen zal gooien en dit zal blijven doen in de toekomst. Mocht je een stijlvolle cabrio zoeken voor aankomende zomer, dan is dit absoluut een aanrader.

Bron: RM Sotheby’s