Zodra de kerstdagen naderen met rasse schreden heeft praktisch iedere grote stad in de wereld een ongelooflijk grote kerstboom in ’t centrum staan. Een magistraal gezicht. Het zijn vaak enorm statige bomen met een ongelooflijk mooi versiering en uiteraard de best mogelijke kerstverlichting. Als het ware een soort paradepaardjes van iedere wereldstad tijdens de kerstdagen. Toch zullen veel Romeinen dit jaar nogal ontevreden zijn met de kerstboom in hun stad – dan drukken we de ontevredenheid nog zacht uit, temperamentvolle Italianen kennende. Rome heeft namelijk een kerstboom gekocht die dood lijkt te zijn – voor een prijskaartje van ruim €48.000. Leg dat maar eens uit aan je inwoners.

De Romeinse kerstboom alias ‘Spelacchio’

We weten dat Italianen over ’t algemeen hele trotse, emotionele mensen zijn. Wanneer je deze mensen opzadelt met een armetierige kerstboom, dan kun je er de donder op zeggen dat er een storm aan kritiek zal ontstaan – zo geschiedde. De Italiaanse hoofdstad kocht namelijk een kerstboom in die een vooraanstaande plek zou krijgen op ’t Piazza Venezia. Die plek kwam er, maar om nou te zeggen dat ‘ie echt goed is ingevuld – menig Italiaan trekt dat in twijfel.

De boom, die naar ’t schijnt een 700 kilometer lange route heeft afgelegd van de Dolomieten naar de Italiaanse hoofdstad, blijkt tijdens het transport onherstelbaar beschadigd te zijn. Als gevolg van dit transport was er bij aankomst al vrijwel geen naald meer te bespeuren. De italianen zijn in rep en roer, niet vanwege de trieste aanblik, maar ook vanwege het torenhoge bedrag dat betaald is. Nog net geen €50.000 voor een boom die alles behalve mooi is – ongelooflijk.

De boom is door velen gebombardeerd tot Spelacchio – ‘de kalende’. In Rusland wordt er zelfs de term WC-borstel gebruikt, niet bepaald een kerstgedachte. Een groot deel van de Romeinen geeft ook aan dat de kerstboom symbool staat voor het verval van de stad. Zo wordt het achterstallig onderhoud aan de wegen en het vuilnis genoemd als kenmerkend voor de achteruitgang van de stad. De kerstboom versterkt dit gevoel nog eens.

 

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze armzalige vertoning. We zijn benieuwd of er nog een vervanging zal komen, maar het lijkt aannemelijk dat deze zal blijven staan.

Bron: The Guardian