Seiko is een van ’s werelds grootste horlogemerken ooit. Het Japanse merk staat bekend om hun innovatieve creaties en de ongelooflijk grote veelzijdigheid in hun collecties. Er is een Seiko horloge voor iedere man en iedere smaak – dat is zeker. Hun Presage Collectie is een van de instapcollecties wat betreft automatische uurwerken. We zagen een duidelijke groei in deze collectie tussen de verschillende generaties en ’t begint steeds meer een volwassen plaatje te worden. De Seiko ‘SPB069’ Blue Enamel Limited Edition is de laatste toevoeging in de serie. De zoveelste creatie die ons van een glimlach doet voorzien.

Seiko Blue Enamel Limited Edition

Ruim een jaar geleden lanceerde Seiko de Presage collectie. Een collectie horloges die – zoals gezegd – het perfecte opstapje is naar een gelukkig horlogeleven. De Presage collectie lijkt geïntroduceerd te zijn als tussenstap op weg naar de Grand Seiko collectie. Hoe dan ook, het is een collectie die volgens velen het beste product levert voor ’t minste geld. We kunnen ons daar alleen maar bij aansluiten. Deze nieuwe Seiko Blue Enamel Limited Edition is daar nogmaals het bewijs van.

nieuwe Seiko presage blue enamel limited edition watch Pure Luxe

Het horloge komt in een strak gepolijste kast die 40,5mm in diameter meet. De hoogte telt 12,4mm. Al met al een prima formaat als nette ‘dresser’. Op de kroon, die net als andere Presage modellen een conische insteek kent, vinden we een grote ‘S’. Wat opvalt aan dit horloge is ’t feit dat het hier gaat om een dress watch, maar dat deze toch een waterdichtheid kent tot 100 meter. Niet bepaald vereist voor een dress watch, maar toch een prettige bijkomstigheid. Het maakt het horloge weer nét dat beetje geschikter voor dagelijks gebruik.

De donkerblauwe, intense blauwe kleur van de wijzerplaat is gekozen vanwege de Japanse voorliefde voor de maan. Naar het schijnt een fenomeen dat verspreid over Japan nog steeds zeer veel aandacht krijgt. Zo zijn er vanuit de oudheid al vele Japanse bouwwerken die een zogenaamde ‘moonview’ kamer hebben. Een speciale ruimte die ’t observeren van de maan mogelijk maakt. Een mooie knipoog naar Japanse gewoonte dus.

nieuwe Seiko presage blue enamel limited edition watch Pure Luxe

Zoals de naam al doet vermoeden is de wijzerplaat gemaakt van emaille. Onder handen genomen door Master Enamel Craftsman Mitzuru Yokozawa. Een grootmeester in het bewerken van emaille en al sinds 1971(!) actief bezig met het vormen en bewerken van dit materiaal. Het is kenmerkend voor Seiko’s streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit.

Een band met het verleden

Op deze speciale wijzerplaat vinden we witte Romeinse cijfers. Welke geïnspireerd zijn door het allereerste zakhorloge van Seiko – de Time-Keeper, daterend uit 1895. Een cool detail hier is de secondewijzer. De contrabalans komt namelijk tot stand door een klein gouden maantje. Het lijkt dus constant alsof de maan zich door de nacht beweegt. Om ’t geheel passend af te maken heeft Seiko een speciale blauwe krokodillen-ledere band aan het horloge bevestigd. Dit maakt ’t geheel een lust voor ’t oog en een prachtig, stijlvol accessoire.

nieuwe Seiko presage blue enamel limited edition watch Pure Luxe

Om dit alles te doen werken heeft Seiko hun eigen in-house 6R15 uurwerk gekozen. Een automatisch uurwerk met hacking en de mogelijkheid om ’t op te winden met de hand. Daarnaast is ’t horloge in staat om 50 uur te ‘lopen’ bij volledig opwinden – een nette gangreserve die net boven ’t gemiddelde van zo’n 42 uur ligt. Via de saffieren achterkant kun je het uurwerk aanschouwen en om ’t geheel op passende wijze af te maken vinden we ook hier een gouden maan terug op ’t saffier. Doordat het uurwerk loopt op 3Hz is de secondewijzer misschien iets minder vloeiend in beweging, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft nog steeds een uitmuntend stukje techniek.

nieuwe Seiko presage blue enamel limited edition watch Pure Luxe

Mag ‘ie onder de kerstboom of niet?

Wat ons betreft wel. Het is – net als vele andere Seiko’s – weer een schot in de roos. Wat betreft prijs/kwaliteit weet Seiko de verwachtingen vrijwel altijd waar te maken óf te overtreffen. Het zorgt voor mooie, betaalbare horloges. Deze Seiko Blue Enamel Limited Edition is beslist een waardige toevoeging aan je bestaande collectie – of misschien wel een aftrap voor een mooie collectie.

nieuwe Seiko presage blue enamel limited edition watch Pure Luxe

De naam zegt ’t al: dit horloge zal in gelimiteerde oplage gemaakt worden. Het Japanse merk zal slechts 1500 stuks van dit blauwe prachtplaatje produceren en we weten zeker dat de verkoop ervan geen enkele moeite behoeft. Wat dit moet kosten? Voor zo’n kleine €1000 ben je trotse eigenaar van dit exemplaar.