Het jaar 2017 is bijna ten einde. Het was een bewogen jaar voor investeerders. Men heeft Cryptocurrency’s zien komen en zien gaan, maar Bitcoin bleef bestaan. Wat hier staat is praktisch het enige dat we weten te rijmen met elkaar wanneer het over Bitcoin gaat. De digitale ‘munt’ heeft zo’n grootse opmars gemaakt dit jaar dat het bijna op een Hollywood verhaal begint te lijken. Voor mensen die de afgelopen dagen hun investering in Bitcoin zagen smelten als sneeuw voor de zon is er goed nieuws: hij lijkt weer enigszins gestabiliseerd te zijn. Is dit goed nieuws? Dat ligt er maar net aan hoe je ’t bekijkt. Bitcoin (en Altcoins) hebben de afgelopen dagen een redelijk ruw bestaan gekend. Wij zochten uit hoe of wat en blikken alvast vooruit op 2018.

Ook de Crypto-gekte heeft grenzen

Althans, zo spreekt de verwachting. Het feit is dat er meermaals uitspraken zijn gedaan over de spreekwoordelijke ‘bubbel’, maar het moment van barsten is vooralsnog uitgebleven. Ergens vreemd, ergens heel logisch. Laten we beginnen met de logica. Het is namelijk zo dat we op ’t moment van spreken een markt van Cryptovaluta kennen die meer dan 500 miljard waard is (volgens de geleerden). Laat dat even inzinken: €500.000.000.000 – dat is niet alleen een heel lang getal, het is ook gewoon een ongelooflijke berg met geld.

Zo’n berg met geld kan niet ineens verdwijnen. Simpel gezegd: er is een fundament gelegd voor iets wat enige toekomst kan hebben. Begrijp ons niet verkeerd, omdat er nu toevallig zoveel miljarden omgaan in deze markt, wil het niet zo zijn dat de markt onaantastbaar is. Dat bleek wel toen vorige week ergens de koers van Bitcoin sneller zakte dan het percentage Trump fans na z’n aanstelling. De Bitcoin prijs zakte in enkele uren van ongeveer €15.000 naar zo’n €12.000 (op sommige exchanges zelfs tegen de €11.000 aan).

Is Bitcoin weer in rustiger vaarwater terecht gekomen? Wij zochten het uit Pure Luxe

Foto via: Coinmarketcap

Donkere, winterse Bitcoin dagen

Een verschijning die vele trendmiljonairs weer even met beide beentjes op de grond deed staan. Het waren donkere uren voor hij die z’n halve hypotheek heeft geïnvesteerd in de new future. Gelukkig zien we inmiddels weer enige continuïteit in de valuta en is de prijs weer richting het oude prijspunt aan het stijgen. Wat de logica betreft: het laat duidelijk zien dat de prijzen, hoeveelheden en handelspercentages kunstmatig in stand worden gehouden. Naar het schijnt (want er wordt zoveel geroepen) werd het mining proces van Bitcoin geboycot en deden de computerkoempels van weleer een poging om Bitcoin Cash voorrang te geven. Anderen noemen de kleine deuk slechts een ‘normale correctie die nodig is om de coin te waarderen’.

Hoe dan ook, het is misschien niet leuk, maar het geeft ons wel weer een duidelijke kijk op deze markt. Het is namelijk niet enkel goud dat er te vinden is. Ergens zijn grenzen en die willen we te graag opzoeken. Hoe verder de grens, hoe groter de kans op miljonair worden – toch? Zo werkt het helaas niet, bleek ook nu weer. Het was voor veel investeerders even huiveren. Wat we begrijpen, maar wat we ook tegen willen spreken. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bitcoin een dergelijke ‘correctie’ ervaart. Het is zelfs zo dat de coin in 2017 maar liefst zes keer een correctie van 30% of meer heeft ondergaan. Historisch gezien (voor zover dat kan in zo’n korte periode) dus een redelijke ‘normale’ gebeurtenis.

Ondanks dat alles heeft het men wel aan het denken gezet. Hoe ziet 2018 eruit voor deze coin en alle andere coins? Is er inmiddels een plafond bereikt, of zitten we nog steeds in een beginfase? Is het nog steeds interessant om mee te gaan op deze golf van ‘snelle rijkdom’? Veel mensen met een functie gelieerd aan deze markt hebben hun licht erover laten schijnen.

Is Bitcoin weer in rustiger vaarwater terecht gekomen? Wij zochten het uit Pure Luxe

Bitcoin is verder weg van een waardebepaling dan ooit tevoren

Zo is ’t echt. Laten we wel wezen, toen de Bitcoin een prijs van €1000 ruimschoots oversteeg wist iedereen dat het nergens meer over ging. Tot zover een digitale munt die serieus genomen kan worden en daadwerkelijk gebruikt wordt als betaalmiddel. Waar de Bitcoin eerst nog gebruikt werd voor de aankoop van bepaalde zaken (op ’t dark web bijvoorbeeld), daar is het nu veredeld staatslot geworden – met een extreem hoge aanschafprijs.

Analisten bij het gerespecteerde Morgan Stanley geven aan dat Bitcoin zeer dicht bij het punt is waarop de munt een daadwerkelijke waarde heeft van niets. Dan hebben we ’t dus niet over ’t prijskaartje dat men aan een Bitcoin hangt, maar over de daadwerkelijke waarde van de munt en wat jij er als eigenaar mee kunt. Een problematische ontwikkeling omdat het dan niet langer een investering is, maar gewoon gokken met enorm grote bedragen. Je steekt je geld namelijk niet in iets wat enige toekomst heeft, maar iets dat kunstmatig in stand wordt gehouden en alleen door media en vooraanstaande figuren enige waarde krijgt – of juist niet.

Is daarom te concluderen dat de Bitcoin aan ’t eind van z’n Latijn is? Moeilijk. Het afgelopen jaar is vaker beweerd dat de munt niet langer relevant zou zijn en tegen de verwachtingen in bleef de prijs maar stijgen. Je kunt je afvragen of het verstandig is om te investeren in deze coin, anderzijds is het natuurlijk altijd een risicovolle onderneming om te investeren. Ongeacht welke markt we bekijken. Natuurlijk, er zijn minder risicovolle mogelijkheden, maar daar ligt het rendement dan ook direct een stuk lager.

Is Bitcoin weer in rustiger vaarwater terecht gekomen? Wij zochten het uit Pure Luxe

Is Cryptovaluta dan helemaal afgeschreven?

Nee absoluut niet. Het is namelijk niet zo dat je alle coins over één kam kunt scheren. Er zijn genoeg coins die veel potentie tonen om te groeien tot iets dat daadwerkelijk gebruikt kan worden. Deze coins zijn nog geen fortuin waard en laten een gecontroleerde prijsstijging zien. Iets wat voor velen een belangrijk aspect is als ’t aankomt op credibility. Waar het schip zal stranden weten we niet, het feit is wel dat Crypto niet een, twee, drie zal verdwijnen.

2018 zal uitwijzen wat er gaat gebeuren met deze markt. Er zullen beslist een aantal coins door de mand vallen, dat is essentieel om de markt te stabiliseren. Daarnaast zal het uiteindelijke doel moeten zijn om er een geloofwaardige omgeving van te maken. Een omgeving die getoetst kan worden en die daadwerkelijk past binnen ons huidige economische systeem. Alleen dan heeft Cryptovaluta bestaansrecht, anders blijft het gewoon een grote gok. Een spelletje om veel geld voor grote mensen met dollartekens in hun ogen.

Bron: Bitcoin