Tijdens de SIHH die dit jaar in Genève voor de 28e maal werd gehouden, heeft Audemars Piguet zichzelf weer overtroffen. Het wereldberoemde merk wist weer een aantal horloges te presenteren die direct tonen waar het horlogehuis toe in staat is. Met maar liefst drie vernieuwde modellen werd het merk ruimschoots vertegenwoordigd door ‘nieuwelingen’ binnen de familie. Zowel voor de heren als voor de dames was er nieuws.

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het grootste nieuws met de stempel ‘AP’ erop was toch wel de vernieuwde Royal Oak Perpetual Calendar. Het iconische Genta-model werd opnieuw in een ander jasje gestoken. Ditmaal kreeg de gehele uitstraling een streng dieet voorgeschoteld en werd het horloge zo in een strakker, gestroomlijnder én bovenal dunner pak gestoken.

audemars piguet royal oak ultra-thin perpetual calendar Pure Luxe

Waar de huidige Royal Oak Perpetual Calendar nog zo’n 9.5mm meet, is deze nieuwe variant aanzienlijk dunner. Reden genoeg voor Audemars Piguet om het de Ultra-thin versie te noemen. Met slechts 6.3mm dikte is dit horloge amper zichtbaar rond je pols. Vooruit, er waren merken (lees: Piaget) die de overtreffende trap opzochten met een formaat van 2mm, maar toch. Dergelijke afmetingen voor een horloge met een automatisch uurwerk – wij nemen ons petje af.

audemars piguet royal oak ultra-thin perpetual calendar Pure Luxe

De nieuwe perpetual calendar komt met het 5133 Kaliber. Een uurwerk dat slechts 2.89mm dik is. Bij Audemars Piguet geven ze aan dat het vijf jaar heeft geduurd om dit horloge te maken. Een prestatie die op z’n zachts gezegd zeer formidabel is. Het horloge – binnenskamers bestempeld als RD#2 – is niet te koop. Het is namelijk een conceptversie, welke enkel is gecreëerd om te laten zien waar de horlogemakers bij Audemars Piguet toe in staat zijn.

audemars piguet royal oak ultra-thin perpetual calendar Pure Luxe

Het is weliswaar niet ’t dunste horloge, maar we moeten niet vergeten dat het hier een automaat betreft (de rotor is veelal toch een horde wat betreft dikte). Daarnaast is ’t uurwerk ook nog eens uitgerust met een Perpetual Calendar complicatie. Welke men in staat stelt om tot in de eeuwigheid een accurate kalender weer te geven. Iets wat we nooit meemaken, maar toch.

Wat ons betreft is dit de nieuwe standaard voor dress watches en Audemars Piguet begrijpt dit volledig. We zijn benieuwd wanneer er een Royal Oak van dit kaliber bij de juweliers zal liggen.