Cryptocurrency is helemaal hot. Men heeft een alternatief gevonden voor hard werken en het lijkt erop dat we er nog lang over zullen praten. Nu is ’t natuurlijk niet helemaal ‘makkelijk geld verdienen’ en gegarandeerd miljonair worden. Toch dacht een groep van zes mannen daar anders over. Zij worden vanaf vandaag officieel onderzocht door de rechtbank Midden-Nederland omtrent het witwassen van ruim €10.000.000 aan Bitcoins.
13 mensen verdacht in zaak rondom het witwassen van Bitcoins
In z’n totaliteit zijn er 13 mensen verdacht in deze zaak, welke zich volgens het OM af heeft gespeeld van januari 2014 tot september 2015. Nu wordt de zaak van zes verdachten dus behandeld, de overige zeven verdachten zullen in afzonderlijke processen onderzocht en eventueel berecht worden. Het gaat in dit geval dus om drie jongens in de leeftijd van 21, 25 en 29 jaar. Deze zouden de transacties hebben gerealiseerd en de Bitcoins omgezet hebben naar ‘echt geld’. De andere drie verdachten – 29, 39 en 44 jaar oud – zouden de Bitcoins met criminele activiteiten hebben verkregen.
Het witwassen wordt gezien als opzetwitwassen of schuldwitwassen. De jonge heerschappen wisten uiteraard dat de drie ‘bankiers’ hun Bitcoins niet met zuivere koffie hebben verkregen. Naar het schijnt worden dit soort praktijken vrijwel altijd bestraft met ‘slechts’ maanden in plaats van jaren celstraf. Toch zouden we niet graag met ze ruilen.
Naast de bovenstaande veroordelingen worden de drie ‘bankiers’ verdacht lid te zijn van een criminele organisatie. Dit zou betekenen dat hen misschien nog meer slecht nieuws boven het hoofd hangt. Het is een duidelijk voorbeeld dat de Crypto-hype niet enkel uit rozengeur en maneschijn bestaat. Overigens is ’t wel weer een praktijk waaruit blijkt dat men met deze relatief nieuwe valuta op slinkse wijze snel geld kan verdienen.
Hoe de heren hun geld verdienden
De drie ‘bankiers’ namen de bitcoins in en na gebruik van zogenoemde mixerdiensten werden ze via de reguliere Bitcoin Exchange ingeruild voor euro’s. Dit geld werd op tientallen rekeningen gezet, van henzelf, van door hen opgerichte rechtspersonen/stichtingen en van katvangers, ook in het buitenland, en vervolgens weer opgenomen als contant geld. De bankiers boden hun klanten volledige anonimiteit en de klanten betaalden hier een commissie van circa tien procent voor, terwijl een commissie van 0,25 tot 1,0 procent gebruikelijk is.
De bitcoins die werden ingeleverd waren deels afkomstig van de handel op DarknetMarkets. Het ging om hoge bedragen en een hoge frequentie. In een jaar tijd vonden er 365 uitgaande trades plaats met een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. Sommige klanten wisselden wekelijks bitcoins in voor contant geld. Naar het schijnt werd op verschillende plekken grote sommen geld gepind – hoofdzakelijk in ’t buitenland.
Dit onderzoek is gestart op basis van restinformatie uit twee andere onderzoeken, een onderzoek naar factuurfraude in Midden-Nederland en een internationaal onderzoek naar drugshandel. Nu komt steeds meer aan het licht omtrent deze specifieke zaak. Als een paal boven water staat in ieder geval dat de Bitcoins niet op legaal-economische wijze verkregen zijn. Dit is voor ’t OM reden om deze zaak als witwassen te bestempelen. Overigens worden de drie oudere heren (de bankiers) ook nog verdacht van drugshandel, verboden wapenbezit en hennep-bezit.
Bron: Openbaar Ministerie