Catawiki, de Nederlandse super-startup, heeft de afgelopen tijd een extreme groei doorgemaakt. Het bedrijf werd in de begindagen zelfs gekenmerkt als een van Europa’s hardst groeiende startups. Deze extreme groei komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf heeft vanaf het begin af aan een policy gehanteerd die gericht was op groei en niet zozeer op het draaien van positieve cijfers. Nu is dit natuurlijk een beetje betrekkelijk, maar toch. Inmiddels zijn de cijfers over 2016 bekend en het moet gezegd worden er was een stijging in alle opzichten. De een positiever dan de ander. 

Catawiki ziet omzet verdubbelen en het verlies verdrievoudigen

Waar we in de begindagen nog wel eens meemaakten dat Catawiki letterlijk en figuurlijk diamantjes wist aan te bieden op hun platform (welke vrij onder de radar bleven), daar is het nu figuurlijk dringen geblazen bij zowat iedere veiling die er te vinden is. Het platform wint gestaag aan bekendheid en dat resulteert in steeds drukkere veilingen. Een goede ontwikkeling natuurlijk, het bedrijf wil tenslotte enige rol van betekenis spelen.

Volgens goed ingewijde bronnen zijn de investeringspartijen achter het online veilinghuis er enkel op gericht om een explosieve groei te realiseren. Enkel met deze explosieve groei kan op lange termijn een grote winstmarge tot stand komen. Een ontwikkeling die nogal risicovol is, veel financiële resources vereist en een gestructureerd plan als solide basis nodig heeft. Iets wat klaarblijkelijk aanwezig is want het bedrijf draaide dus over 2016 22 miljoen verlies en oogt sterker dan ooit. Alhoewel, dat gokken we, aangezien Catawiki hun stukken niet publiekelijk maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=BAYG-a2h2hQ

Personeel en advertising drukken zwaar op de kosten

Om als bedrijf explosief te groeien zijn meerdere aspecten essentieel. Toch is het vooral naamsbekendheid waar Catawiki al geruime tijd vol op inzet. Het is dan ook de marketing en advertising die voor het bedrijf zwaar op de kosten drukken. Een vlug rekensommetje laat ons weten dat er over dat jaar 20,9 miljoen euro naar marketing ging (online advertising en marketing). Een bedrag dat niet mals is en direct een zeer groot percentage van ’t totale kostenplaatje omvat. De totale operationele kosten waren namelijk 32,6 miljoen euro.

De loonkosten van het personeelsbestand eind 2016 verdubbelde en tikte 22 miljoen euro aan. Destijds had Catawiki zo’n 350 mensen aan het werk onder hun vlag. Inmiddels lopen er meer dan 600 mensen met een Catawiki-broek aan. De groei, die zo extreem was in 2015-2016, blijkt in 2017 rustig door zijn te gaan. Het bedrijf is dus niet van plan om ’t rustiger aan te gaan doen – ondanks de rode cijfers.

Met een flinke zak geld kun je lang doorgaan

Volgens de mannen bij Sprout wordt Catawiki onder meer financieel gesteund door Lead Edge Capital (Amerika), Accel Partners, Project A Ventures en de mannen Willem Sijthoff en Arthur Kosten. Deze zorgen voor een groot deel van de grote zak geld waar Catawiki mee werkt. Eind 2015 zat er zo’n 70,9 miljoen euro in de kas. Een jaar later, in 2016, was dit bedrag nog steeds 58,8 miljoen euro. We kunnen hier dus rustig concluderen dat Catawiki nog wel even door kan gaan op deze voet. Het blijkt vooralsnog te werken – die risicovolle koers die men gekozen heeft.

Bron: Sprout