Het afgelopen jaar was misschien wel hét strijdtoneel voor vrouwen. De ene na de andere publieke rel volgde zich in rap tempo op en het bleek dat seksuele intimidatie een redelijk grote omvang kent. Als gevolg van deze relletjes werden steeds meer vooraanstaande personen naar voren geschoven om als boegbeeld op te treden in een strijd tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Emma Watson, de dame die in de Harry Potter-reeks de rol van ‘Hermelien’ vertolkt, geeft nu het goede voorbeeld en doneert 1,3 miljoen euro ten behoeve van een fonds dat zich sterk maakt voor het beëindigen van seksuele intimidatie op de werkvloer.

Een oproep van 200 Britse en Ierse sterren

De donatie van dit aanzienlijke bedrag gaat gepaard met een open brief in The Observer. Hierin wordt dus door 200 sterren opgeroepen om seksuele intimidatie op de werkvloer een halt toe te roepen. De brief is onder meer getekend door dus Emma Watson, maar ook door Emma Thompson en Keira Knightley. Alledrie de vrouwen roepen op om vanavond in het zwart naar de Bafta’s te gaan. Een festival voor de belangrijkste Britse filmprijzen.

emma watson #metoo fonds goede doel donatie bafta's Pure Luxe

Courtesy of Emma Watson

Het fonds waaraan Watson het bedrag geschonken heeft is het zogenaamde UK justice en equality fonds. De vrouwen die de brief hebben ondertekend hebben dit fonds opgerichten, samen met 160 activisten en academici. Het is de bedoeling dat slachtoffers van seksuele intimidatie door toedoen van het fonds hulp ontvangen zo worden bijgestaan. Keira Knightley en Tom Hiddleston hebben elk 10.000 Britse pond geschonken.

Een zeer goed gebaar en beslist een opmars naar meer. We zullen zien of de Bafta’s vanavond enige rol spelen in het bereik. Wat ons betreft is het juist aan vermogende personen om het goede voorbeeld te geven. Hun functie maakt dat ze veel invloed uit kunnen oefenen. Iets dat zeer belangrijk is voor problemen als deze. We zijn zeer benieuwd naar eventuele speeches en de aandacht die aan de oprichting van het fonds wordt geschonken.