Ja dat leest je goed. Allemaal leuk en aardig die digitale muntjes, maar dat kost een flinke bak stroom. Naar het schijnt wordt op dit moment zo’n 20.000 Gigawatt-uur per jaar verbruikt voor het minen van Bitcoins. Met de komst van meer en meer Cryptocurrency loopt dit getal de komende tijd gegarandeerd nog wat op. Duidelijk is wel: het is een stroom-vretende hobby.

Snel geld vergt veel stroom

Iedereen wil op vandaag de dag de term ‘Crypto-miljonair’ op z’n CV bij kunnen schrijven. Door die toenemende vraag (ja, we weten dat er nu even een dipje is) wordt de werkdruk voor miners hoger. Miners, de mensen die met behulp van hun computers formules oplossen, staan aan de basis van de hoeveelheid Cryptocurrency er is. Hoe meer er gemined wordt, hoe lastiger de formule wordt, des te meer rekenkracht er van de computers wordt gevraagd.

Een logisch gevolg is dus het verhoogd stroomgebruik. Om even een goed voorbeeld te nemen: de Antminer S9 (een processor) gebruikt evenveel energie als twee koelkasten en een flatscreen tv. Indien je deze processor 24/7 laat draaien, dan heb je na een jaar ongeveer 0,85 Bitcoin bij elkaar weten te rekenen. Een aardig dure hobby lijkt ons. Nu is het natuurlijk niet zo dat men zich eraan waagt met maar een zo’n processor. Nee, hier zijn vaak hele mining-farms voor opgericht.

bitcoin minen stroom kracht kosten Pure Luxe

De toekomst is elektrisch (en stroom-vretend)

De huidige groei in stroomverbruik, waar Crypto maar een klein onderdeel van is, lijkt in een stroomversnelling te komen (you see what we did there?). Volgens analisten en experts zijn we bijna op ’t punt gekomen waarop deze markten meer kracht vereisen dan onze huishoudens. Daar komt ook nog eens bij dat we er hard aan werken om elektrische voertuigen onderdeel van het straatbeeld te maken. Al met al krijgt ons energienetwerk en de wijze waarop we energie winnen in de komende jaren een flinke klus voor de kiezen.