Frederique Constant heeft als horlogemerk toch wel een speciaal plekje in ons hart. Dat komt zeer waarschijnlijk vanwege het feit dat er een Nederlander aan het roer staat, iets wat in horloge-mekka Zwitserland niet vaak voorkomt. Het merk heeft al een aantal malen weten te verrassen met diverse creaties, waaronder hun eigen Manufacture Fly-back Chronograaf en het introduceren van deze Worldtimer Manufacture. Met Baselworld 2018 slechts nog een paar weken van ons verwijderd brengt Frederique Constant opnieuw hun bekende Worldtimer ten tonele. Ditmaal in een groene kleur.

Frederique Constant Classic Worldtimer Manufacture

De Classic Worldtimer Manufacture zoals deze door Frederique Constant voor het eerst geïntroduceerd werd, is er een die op veel lof kon rekenen. Het merk heeft ’t namelijk mogelijk gemaakt om met de kroon zowel de tijd, als de worldtime-functie te verzetten. Er komen geen pushers kijken bij het ontwerp van dit horloge. Een ontwikkeling die hen direct een bepaalde status gaf binnen deze complicatie.

Nu, drie edities later, blijkt dat men het horloge massaal aankoopt vanwege deze eigenschap. Een ontwerp dat meewerkt aan het in stand houden van het Affordable Luxury principe. De worldtimer heeft net als andere modellen een geëtste wereldkaart in ’t hart van de wijzerplaat. Op de ring rondom de wijzerplaat vinden we de 24 steden van de Worldtimer-functie. Het verzetten van deze functie is heel eenvoudig. Je draait de kroon naar beneden om de stad te verzetten – naar boven verzet de datum. Een stap verder en je kunt door het naar beneden draaien de tijd verzetten.

frederique constant classic worldtimer groen horloge Baselworld Pure Luxe

Een in-house worldtimer kaliber

Binnenin het horloge vinden we het FC-718 Kaliber. Een uurwerk dat volledig door Frederique Constant zelf is ontworpen én geproduceerd. Het is hetzelfde uurwerk als wat in de andere worldtimers is te vinden en loopt met een gangreserve van 42 uur. De finishing van het uurwerk is een combinatie van perlage en Côtes de Genève. Uiteraard is het horloge op te winden door de kroon naar boven te draaien. Het is al met al een zeer eenvoudige manier om met deze complicatie om te gaan – een eigenschap die het horloge zo gewild maakt. De nieuwe groene kleur is wat ons betreft echt een prachtkeuze gebleken. Foto’s zijn geduldig, maar het horloge ziet er zeer stijlvol uit. Groen is bovendien een kleur die je niet heel vaak ziet.

Als we het een beetje in perspectief plaatsen, dan is Frederique Constant in hun prijsklasse absoluut het overwegen waard. Het merk maakt kwalitatief goede horloges voor een betaalbare prijs. Ondanks het feit dat de horloges allen zeer stijlvol zijn vormgegeven, is het natuurlijk een kwestie van smaak of je er voor valt. Door de prijsklasse (deze worldtimer kost €3.295) heeft het merk direct een bepaalde grens aan hun opties toegekend. Toch is het leuk om te zien wat ze doen en mag je ze in hun eigen prijsklasse beslist tot een serieuze speler rekenen.