Goud, iets wat we allemaal wel graag willen bezitten. De goudprijs is aardig stabiel te noemen en voor een beetje massief goud kun je al gauw een leuk bedrag ontvangen. Het is dan ook niet niks dat de Olympische spelers bij een eerste plaats een ‘gouden plak’ mogen ontvangen. Je zou verwachten dat het een klein fortuin is om hun nek. Helaas, niets is minder waar. De medailles zijn weliswaar goud, maar verre van massief goud. 

De gouden plak levert toch wel wat op

Ja, er valt absoluut flink wat geld te verdienen met zo’n gouden plak. Echter, dit bedrag ontvang je niet door de medaille om te smelten. Nee, dit is de bonus die iedere speler ontvangt van het NOC-NSF bij het winnen van een gouden medaille. Zodra je eerste wordt in je discipline ontvang je namelijk €25.500 van ons Olympisch Sportcomité. Een aardig bedrag, zeker wanneer je bedenkt dat sporter als Sven Kramer en Ireen Wüst meestal met meer dan een gouden medaille huiswaarts keren.

olympische spelen gouden medaille winnen Pure Luxe

De gouden medaille weegt in totaal zo’n 586 gram. Een flink gewicht, maar toch bestaat slechts 6(!) gram uit puur goud – de rest is allemaal zilver. Hè wat vervelend. Een kort rekensommetje weet ons te vertellen dat de totale waarde van de gouden plak zo’n €500 bedraagt. Toch leuk, die herinnering. De zilveren plak bestaat voor 580 gram uit puur zilver en wordt verder aangevuld met overige edelmetalen. Last but not least: de bronzen medaille is werkelijk een koopje. Het is een cocktail van koper en tin.