Als je rijk bent, dan kun je dingen doen die je normaliter niet zo snel zou doen. Denk dan aan het kopen van de meest vreemde objecten of het realiseren van je gekste ideeën. Dat laatste lijkt nu werkelijkheid te worden bij Jeff Bezos, de grote man achter Amazon. Hij is namelijk bezig aan de bouw van een gigantische mechanische klok, die op diverse manieren voor de komende 1o.000 jaar accuraat de tijd weer zal geven. 

De ‘10.000-year clock’

Je vraagt je natuurlijk af, waarom zou je zoiets bouwen? Nou, klaarblijkelijk vindt Bezos het belangrijk om de mensheid erop te attenderen dat we iets bewuster met ons bestaan om moeten gaan. Hij zou de klok namelijk realiseren als vinger die ons wijst op het voortbestaan van de mens. Het gevaarte is ruim 150 meter lang en is volledig mechanisch (zoals het een echte klokt betaamd).

De klok wordt geconstrueerd ergens binnenin een berg in West-Texas. Het heeft Jeff Bezos zo’n $42.000.000 gekost om dit project te realiseren. Een project dat overigens niet z’n oorsprong vindt bij de Amazon-CEO, maar dateert van 1986. Toen kwam computer-genie Daniel Hills op het idee om dit gevaarte te maken. De klok werkt met een mechanisme dat veel langzamer verplaatst dan een normaal uurwerk. De wijzer tikt ieder jaar één keer, de eeuwen-wijzer verplaatst iedere 100 jaar (wat verrassend) en de koekoek laatst zich iedere 10 jaar zien.

Het project is gerealiseerd in samenwerking met de Long Now Foundation, een stichting uit San-Fransisco die zich richt op het lange-termijn denken over ons voortbestaan op aarde en het welzijn van de mens. Jeff Bezos is overigens niet de enige bekende rondom dit project. Ook Brian Eno, Kevin Kelly en Stewart Brand zijn betrokken bij het project. Als de klok af is, dan is het project toegankelijk voor bezoekers. Let wel: het is een flinke tocht vanuit het dichtstbijzijnde vliegveld, dus ga goed voorbereid.

Bron: Luxurylaunches