De Mercedes-Benz A-klasse was altijd al een beetje het lelijke eendje. Althans, een van de lelijke eendjes, wat ons betreft waren de A- en B-klasse niet bepaald een uithangbord voor het merk met de ster. Totdat Mercedes met de derde generatie een nieuwe weg in sloeg. Waar de eerste twee generaties nog wat weg hadden van een veredelde Paus-mobiel, daar kreeg de derde generatie ineens een hoop allure en bravoure. De A-klasse was geen lelijke eendje meer (de B-klasse overigens ook niet meer) en men ging zelfs enigszins verlekkerd kijken wanneer er een voorbij reed. Geheel terecht wat ons betreft, het compacte segment van Mercedes-Benz was aantrekkelijker dan ooit (of moeten we zeggen ‘eindelijk aantrekkelijk’). Met de vierde generatie vervolgt Mercedes de ingeslagen weg, maar dan iets volwassener.

Vier generaties A-klasse

Als een auto een tijdje meegaat, dan groeit ‘ie vanzelf in de markt en wordt het langzaamaan een volwassen creatie. Gelukkig maar, want zoals je misschien gemerkt heb waren we niet zo te spreken over de eerste twee generaties van deze compacte ‘Benz’. De auto viel in z’n beginjaren nogal buiten de boot. Er was weinig herkenning terug te vinden in de A-klasse en de overige range van luxueuze, comfortabele bolides van het Duitse merk.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

De vierde generatie A-klasse draagt precies uit wat Mercedes-Benz altijd is geweest. Een luxemerk met een hoog gevoel voor comfort en innovatieve ontwikkelingen. Alweer is de A-klasse meer verweven in de overige modellen. Zo zijn er bij deze vierde generaties enkele opties beschikbaar die tot op heden enkel bij de grotere auto’s tot de opties behoorden. Het maakt van de A-klasse een auto die je overweegt als luxe wagen en niet langer als ‘Baby Benz’.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

Aan de hand van de foto’s wordt direct duidelijk hoe ontwikkeld de nieuwe A-klasse is. Het uiterlijk is gefinetuned en de auto ziet er nóg sportiever uit dan z’n voorganger. Een ontwikkeling die wat ons betreft met open armen ontvangen mag worden. Mercedes-Benz geeft zelf aan dat alle sportieve eigenschappen van de vorige A-klasse zijn behouden, maar dat het praktische gemak is toegenomen. Je zou zeggen dat de auto dus het beste van beide werelden weet te combineren. De A-klasse was al een toonaangevende auto in z’n klasse, of het werkelijk toeneemt, dat zal blijken uit de eerste testen.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

Meer innovaties naar het hatchback platform

Mercedes-Benz heeft als automerk een leidende positie wanneer het aankomt op innovatie. Het merk is bij iedere nieuwe auto volop aan het ontwikkelen voor de toekomst. Iedere ster die van de productieband afrolt, moet de maatstaf voor innovatie zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merk de A-klasse nu ook gaat uitrusten met innovatieve opties die voorheen enkel op bijvoorbeeld de S- of E-klasse verkrijgbaar waren.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

 

Dan hebben we het onder andere over opties zoals semi-autonoom rijden en MULTIBEAM LED-koplampen. De nieuwe A-klasse moet tevens vooroplopen wat betreft techniek, door het zogenaamde MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Een intelligente, lerende software die het mogelijk maakt om intuïtieve en natuurlijke bediening te combineren. Een goed voorbeeld van de ontwikkeling die bij Mercedes hoog in ’t vaandel staat.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

Een volwassen ontwerp

Wat betreft het design hebben de creatievelingen bij Mercedes-Benz gepoogd een volwassen, sensueel ontwerp op de markt te brengen. Gordon Wagener (Chief Design Officer van Daimler AG) zegt hierover: ‘we willen met duidelijke vormen en sensueel gelijnde oppervlakken techniek presenteren op een manier die emotie opwekt’. Door het aantal lijnen en randen flink te reduceren hebben we de nadruk meer op de carrosserie weten te leggen’. Het is juist die benadering die er voor heeft gezorgd dat de A-klasse er meer dan ooit uitziet alsof ‘ie z’n eigen ding doet – binnen de Mercedes-Benz familie.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe

Vanaf maart leverbaar met drie motoren

In maart zal de nieuwe A-klasse in de showrooms staan. Vanaf de introductie zal er gekozen kunnen worden uit drie verschillende motoren. Zo is er een A200 met 163pk, een A250 met 224pk en een A180d met 116pk. Twee benzine-motoren en een diesel-variant. Uiteraard zal er na verloop van tijd ook een bloedsnelle AMG komen (daar mogen we vanuit gaan toch?). Wij zijn heel benieuwd hoe de A-klasse wordt ontvangen zodra ‘ie echt de weg op gaat. Het oogt in ieder geval veelbelovend en beslist als een volwaardige Mercedes-Benz. Wij zijn fan.

mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe mercedes-benz a-klasse nieuw hatchback Pure Luxe