Een reis naar Moskou spreekt tot ieders verbeelding: de paleizen en kathedralen van het Kremlin en het Rode Plein zijn bezienswaardigheden die absoluut op uw to do-list moeten staan. Maar Moskou heeft ook een hip en jong gezicht: fabrieken en pakhuizen hebben hun Sovjet-jas afgeworpen en zich ontpopt als galerie, wijnbar en soms zelfs een combinatie. Ontdek het grootse Moskou zelf! 

1. Café Pushkin
Midden in het centrum van Moskou bevindt zich een authentiek pareltje. Café Pushkin is geen, zoals de naam doet vermoeden, een lokale bar, maar een vijfsterren restaurant van hoge klasse dat 24 uur per dag geopend is. Het restaurant geeft u het gevoel alsof u op bezoek bent bij een Russische aristocraat anno 1825. Pushkin kent meerdere ruimtes waar u kunt eten, maar de Library Hall is stiekem toch wel het mooist. Deze barokzaal is versierd met kostbaar antiek, ramen die tot het plafond reiken en boekenkasten vol wereldse literatuur, wetenschappelijke werken en politieke geschriften.
Tverskoy Boulevard, 26-A

2. Jong & Trendy
Sinds de val van de Sovjetunie maakt Rusland een economische groeispurt door. De trendy boetieks en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en oude fabrieken hebben een nieuwe bestemming gekregen. In een oude glasfabriek huist Design Factory Flacon. Hier kunt u kleding van jonge designtalenten op de kop te tikken of zelfgemaakte lekkernijen kopen op de markt.
Bolshaya Novodmitrovskaya ul., 36

Door 19

3. Door 19 Arthouse
Door 19 opende haar deuren in 2014 als pop-up, maar is wegens succes nog steeds geopend. De pre-party bar is een moderne tegenhanger van het authentieke Moskou. De muren van de bar – waar u ook heerlijk kunt dineren – hangen vol moderne kunst of zijn versierd door de beste street artists uit Europa.
Serebryanicheskaya Embankment, 19

Vogue Café

4. Vogue Café
De favoriete plek van modieus Moskou is bij uitstek het Vogue Café. Naast gastronomisch genot ademt deze plek mode. Grote zwart-wit foto’s sieren de muur en er staan enorme fauteuils waar u onder het genot van een kop koffie door één van de magazines kunt bladeren. Het restaurant, onder leiding van toprestaurateur Arkady Novikov, serveert ontbijt, lunch en patisserie en is ook te boeken voor een uitgebreid (zaken)diner.
Kuznetskiy Most, 7/9

5. Het ‘echte’ Rusland
Dichtbij het Partizanskaya metrostation ligt de Izmailovo Market. Hier krijgt u zeker een kijkje in het ‘echte’ Rusland. Van ouderwetse schepen tot authentieke schilderijen, houtsnijwerken en munten: u vindt het hier allemaal. De markt is dagelijks geopend, maar in het weekend is het aanbod beduidend groter.
Izmailovskoye sh, 73. Richting metrostation: Partizanskaya (Donkerblauwe lijn)

6. Shopwalhalla
Van 10 tot 22 uur kunnen shopliefhebbers hun hart ophalen in de Petrovsky Passage: een van de duurste, elite-georiënteerde warenhuizen. Het luxueuze warenhuis vindt u in de gelijknamige straat, op loopafstand van het Rode Plein.
ul. Petrovka, 10

Moscow Mules
De Moscow Mule is de Russische variant op de bekende Mojito cocktail. De basis van deze sophisticated cocktail bestaat uit – hoe kan het ook anders – wodka. Gemixt met ginger ale, suikersiroop, limoen en munt en traditioneel geserveerd in een koperen mok.

Oase van rust
Alexander Garden, gelegen in hartje Moskou, was één van de eerste publiekelijk toegankelijke parken van de Russische hoofdstad. Het park bestaat uit drie verschillende tuinen. Deze groene zone is één van de meest verassende spots van Moskou: een oase van rust pal naast het drukke centrum.

Trekpleister Top 5:

 1. Het Kremlin
  Het geografische en historische centrum van Moskou ligt aan het Rode Plein en op de linkeroever van de rivier Moskva. Letterlijk betekent Kremlin ‘versterkte stadskern’. De houten ommuring werd rond de veertiende eeuw vervangen door een muur van natuursteen.
 1. Het Rode Plein
  Niet alleen het hart van de Russische hoofdstad, maar voor menig Rus het hart van heel Rusland. Het plein ontstond na de grote stadsbrand in 1493. Vanaf dat moment werd de nieuwe open plek in de stad gebruikt als marktplein. 
 1. Moscow ZOO
  De Zoo van Moskou is de oudste (opgericht in 1864) en grootste dierentuin van Rusland. Er zijn in de dierentuin meer dan 6.000 dieren van meer dan 1.000 soorten te aanschouwen.
 1. Het Kolomenskoje
  Openluchtmuseum ten zuiden van Moskou. U vindt er diverse bouwwerken als de Hemelvaartskerk, Kerk van St. Joris, het kolonelspaleis en de kerk van Johannes de Doper.
 1. Gorkipark
  Het Gorkipark is een amusementspark in het district Zamoskvoretsje. In de winter kunt u hier prachtig schaatsen.

Lees ook: Oasis Coral Estate Beach, Dive & Wellness resort heropend

Tekst: Lonneke van Knijff