Jumbo heeft de afgelopen jaren redelijk wat werk aan de winkel gehad. De winkelketen die onder andere Frank Lammers en Max Verstappen als gezicht aan zich wisten te binden, heeft aardig aan hun eigen marktpositie gewerkt. Het merk deed met de overname van C1000 een grote stap in de richting van hun gewenste doelen. De keerzijde van dit alles was het opbouwen van een grote schuldenpositie. Toch schijnt dat alles beetje bij beetje voorbij te zijn. Althans, zo doet een dividenduitkering van €40.000.000 vermoeden. 

Verdubbeling van de dividenduitkering ten opzichte van 2016

Het bedrag dat de familie eerder kreeg uitgekeerd was een nette 20 miljoen euro. Dat bedrag was, als we de cijfers mogen geloven, een uitkering die in een hogere schuldenpositie werd gedaan. Nu, een jaar later (2017) is het bedrag verdubbeld. De financieel directeur van Jumbo – Ton van Veen – geeft aan dat het niets te doen heeft met bestuurlijke beloningen. De Jumbo had een schuld die ooit 1,3 miljard liet noteren. Inmiddels is deze teruggebracht naar ‘slechts’ 170 miljoen euro. Reden genoeg om de dividenduitkering voor de familie van Eerd te verhogen. Van Veen zegt hierover: ‘het betreft hier een vergoeding voor het risicodragend vermogen van de familie’. 

Hij zegt daarnaast dat de Jumbo netjes aan alle verplichtingen heeft voldaan wat betreft financiën. Dus het is ‘passend’ dat er ook geld naar de familie gaat. Een besluit waar we de redenatie wel van begrijpen. Overigens is het belangrijk om te vermelden dat er over 2016 dus nog 20 miljoen werd uitgekeerd aan de familie, maar de jaren ervóór helemaal niets. Toen betrof het de periode waarin de Jumbo bezig was met overnames van zowel C1000 als Super de Boer.

Al met al lijkt de Jumbo goede zaken te doen. Het bedrijf heeft weliswaar nog een schuldenpositie, maar deze kan niet van de een op de andere dag verdwijnen. We vragen ons wel af hoe de onderneming heeft doen besluiten waar de grens lag van deze schuld, om toch weer te beginnen met dividenduitkering. Overigens zijn de bestuurlijke beloningen dit jaar lager uitgevallen, dan het jaar ervoor. Een bedrag van 4,8 miljoen euro voor Frits van Eerd, Colette Cloosterman-Van Eerd en Ton van Veen – tegenover 6 miljoen euro het jaar ervoor.

Bron: BusinessInsider