Afgelopen vrijdag is bij Christie’s een bijzonder horloge onder de hamer gegaan. Het betreft een Patek Philippe met een zeer roemruchte geschiedenis. Het horloge is namelijk ooit eigendom geweest van Koning Faroek I. Deze koning heeft enkele jaren met ijzeren hand geregeerd over Egypte. Een zeer markante verschijning met een onberispelijke smaak als ’t aankomt op horloges.

Een Patek Philippe ref. 1518

Deze spectaculaire Patek Philippe is volgens de gegevens die bij veilinghuis Christie’s bekend zijn geproduceerd in 1944. Het betreft hier een model met chronograaf-functie en maanfase. Deze specifieke uitvoering is gemaakt met een kast van 18kt. goud en herbergt een automatisch uurwerk. Het horloge is eigendom geweest van koning Faroek I – een impopulaire koning van het Egyptische volk.

patek philippe koning faroek I egypte Christie's Pure Luxe

De koning stond bekend als ‘Playboy-koning’ vanwege z’n uitbundige levensstijl. Daarnaast stal hij praktisch alles wat los en vast zat, dus al met al: deze adelijke heer had nogal wat op z’n kerfstok. Naar het schijnt is hij uiteindelijk onttroond en gevlucht naar Monaco aan boord van z’n jacht. Daar heeft hij een tijdje gewoond om vervolgens in Rome aan z’n eind te komen. Men zegt aan een hersenbloeding, maar ook daar bestaat enige twijfel over.

Hoe dan ook: de nieuwe eigenaar van ’t klokje besloot er aardig wat voor over te hebben. Er werd namelijk tweemaal zoveel betaald dan vooraf gedacht door de experts van Christie’s. Het horloge ruilde uiteindelijk voor een bedrag van ruim €900.000 van eigenaar. Een ongekend bedrag en meteen het hoogste bedrag dat men ooit betaalde voor een horloge op een veiling in ’t Midden-Oosten.

Bron: Christie’s