Onze minister van Financiën heeft voor aanvang van een bijeenkomst voor de Eurogroep in Brussel aangegeven actie te willen ondernemen omtrent de ING-situatie die nu alle krantenkoppen haalt. Het besluit van de ING om de topman Ralph Hamers een salarisverhoging toe te kennen van maar liefst 50% is voor velen een trap tegen het zere been. Nu de publieke opinie zich steeds meer tegen het besluit keert, lijken ook politici overstag te gaan.

Hamers’ salarisverhoging bij ING buiten proportie

Dat er een sterk standpunt ingenomen zou worden, dat was slechts een kwestie van tijd. Vooraanstaande figuren in de politiek, denk aan partijleiders, onze Minister-President en nu dus de Minister van Financiën zijn het min of meer verplicht om vanuit hun functie een bepaald standpunt in te nemen. Of het voorstel van de ING werkelijk de prullenbak in zal verdwijnen, dat blijft voorlopig nog even de vraag. Iets zegt ons dat het er uiteindelijk toch doorheen komt. Ongeacht in wat voor soort constructie.

Hoe dan ook, de Minister van Financiën heeft zich nu nadrukkelijk uitgelaten over de situatie. Hij zei het volgende: ‘ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder’. Een statement dat – zoals verwacht – erg politiek correct is. Hoe het verdere verloop van de situatie vormgegeven zal worden, dat is afhankelijk van meerdere factoren.

Groenlinks-voorman Jesse Klaver heeft inmiddels aangegeven een spoedwet te willen introduceren om deze absurde verhoging alsnog te verhinderen. Deze moet dan met enorm hoge spoed door zowel de Eerste als Tweede Kamer heen. Het is namelijk zo dat de aandeelhouders van ING zich op 23 april over het voorstel gaan buigen. Een ontwikkeling die niet tegengehouden lijkt te worden.

Een ‘ongekende’ stap om dit soort situaties te voorkomen in de toekomst

Klaver geeft aan dat zijn gewenste maatregel redelijk rigoureus is, maar dat het belangrijk is om niet alleen ‘verontwaardigd’ te zijn. Toen het onderwerp in de Kamer ter sprake kwam, schaarde vrijwel iedereen zich achter het idee van Groenlinks om snel actie te ondernemen. ING is inmiddels weer een particuliere instelling, maar toch wordt deze niet als zodanig beschouwt door Minister-President Mark Rutte.

Hij geeft aan dat het nog steeds een semi-overheidsinstelling is. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat de Nederlandse belastingbetaler moet bijspringen wanneer het slecht gaat. Een redelijke faire uitspraak van de VVD-leider. Toch blijft Rutte in gebreke als ’t aankomt op keiharde maatregelen. Hij spreekt uit dat ‘ie de verhoging naar bijna 3 miljoen euro per jaar niet vindt kunnen. Toch laat hij de beslissing aan de ING zelf. Prachtige politiek zullen we maar zeggen.

We zijn heel benieuwd naar het verloop van dit verhaal. Vooralsnog lijkt het erop dat politici vanuit hun morele verplichting hun ongenoegen uiten. Op een enkeling na is het vooralsnog een hoop geblaf, zonder daadwerkelijk te happen. We zijn inmiddels niet anders gewend van Den Haag, helaas.

Bron: BusinessInsider