Het is de tijd van algehele prijsstijgingen. Of het nu gaat om de woningmarkt, de contractlonen of de brandstofprijzen: hoog, hoger, hoogst is het devies. Zo is het dus ook met de benzineprijzen. Deze stijgen onherroepelijk door en dat leidt tot een piek die we voor het laatst in 2015 konden noteren. Mocht het dus opvallen dat je buurman vaker op z’n fiets zit, dan weet je direct hoe dit komt.

‘Olieprijs de belangrijkste factor voor het stijgen van de benzineprijs bij de pomp’

Logischerwijs is de stijging van de olieprijzen de oorzaak van het stijgen van de bedragen bij de lokale benzinepomp. United Consumers heeft weten te berekenen dat een liter Euro95 nu gemiddeld zo’n €1,73 kost. Een prijs die voor het laatst medio 2015 werd aangetikt en die nu dus schoorvoetend weer overal op de borden verschijnt. De prijsstijging is volgens United Consumers te wijten aan de afspraken die olielanden hebben gemaakt omtrent de productie van olie. Deze zou sinds ongeveer een jaar enigszins zijn teruggeschroefd met Saudi-Arabië als aanvoerder van dit plan.

Het onderzoek wijst eveneens uit dat er voorlopig geen prijsdaling verwacht hoeft te worden. Ondanks het feit dat de productie naar beneden toe is bijgesteld, blijft de vraag naar ruwe olie in omvang behouden – zelfs stijgen. Kortom, we zullen de huidige prijs nog wel overtreffen. De vraag is natuurlijk waar het plafond zit en of dat al in zicht is. Sinds 2000 werd in 2012 het ultieme hoogtepunt aangetikt met een literprijs van €1,89 voor Euro95. Of we deze prijs weer gaan benaderen, of zelfs gaan overtreffen – daar doet men geen uitspraak over.

Bron: Nu.nl