We lieten jullie eerder al eens weten dat de huizenmarkt in Nederland een gigantische stijging doormaakt – althans op ’t gebied van huizenprijzen dan. De prijzen kennen glorieuze tijden en indien je je huis in de etalage zet heb je kans goed te kunnen oogsten. Toch is het een ontwikkeling die redelijk ernstige vormen aanneemt en tegelijkertijd weinig logica herbergt. Het CBS heeft over ’t eerste kwartaal van dit jaar enkele cijfers naar buiten gebracht en die zijn enigszins zorgwekkend te noemen.
De Nederlandse huizenmarkt vertoont overeenkomsten met een snelkookpan
Dat de boel snel stijgt, dat is al een geruime tijd duidelijk. Normaliter zouden we dat als een mooie ontwikkeling mogen bestempelen, ware het niet dat de huizenmarkt over ’t algemeen weinig profijt heeft van deze ontwikkeling. Volgens de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd worden er aanzienlijk minder huizen verkocht in het eerste kwartaal van 2018. Sterker nog, de laatste keer dat zo weinig huizen van eigenaar verwisselden zaten we in het tweede kwartaal van 2013.
Er zijn in de maanden januari, februari en maart ‘slechts’ 52.000 verkocht. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2017 lag dit aantal zo’n 7% hoger. Overigens is deze daling gemeten over alle woningtypen. Er is dus geen concrete uitschieter, of een deelcategorie die wel nette cijfers laat noteren. De vier grootste steden lieten – zoals verwacht – bovengemiddeld hoge prijsstijgingen zien.
In Rotterdam was de stijging het hoogst met een stijging van 15% in een jaar tijd. Daarentegen daalde de totale verkoop in het eerste kwartaal met 3% in de havenstad. Amsterdam kende een stijging van 12% wat betreft prijzen. Hier werd overigens nog niet zo lang geleden een prijs behaald voor ‘Europese stad waar de huizenprijzen het snelst stijgen’. Overigens zegt dit helemaal niets, want in de hoofdstad daalde de verkopen met maar liefst 8%. In Den Haag stegen de woningprijzen eveneens met 12%, maar werd zelfs 13% minder huizen verkocht. Utrecht sluit het rijtje af met een stijging van 11% in prijs en een daling in verkopen van 8%.
Al met al kent de huizenmarkt een turbulente periode. Eentje waarin het individu weinig zal merken wanneer hij of zij een huis verkoopt, maar waarin de markt vreemde stuiptrekkingen kent. We zijn zeer benieuwd naar het moment waarop de prijzen stagneren en de markt enigszins een constante kent. Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan de stijging van zowel de prijs als de vraag – en het ontbreken van koopkracht.
Bron: CBS