Tesla’s en verkeersboetes: het lijkt een zeer ongelukkig huwelijk. Niet vanwege het feit dat Tesla’s zo onbehoorlijk zijn hoor, integendeel zelfs. Vanwege het feit dat een Tesla over het algemeen de tijd ver vooruit is, ontstaan er vreemde situaties die voor aparte verhalen zorgen. Zo heeft een 39-jarige Brit een rijontzegging gekregen van 18 maanden, omdat hij op de snelweg op de passagiersstoel kroop, in plaats van netjes achter het stuur te blijven zitten.

Tesla’s autopilot wil niet zeggen dat je je handen van het stuur mag halen

En dat is waar het mis ging bij de man uit het Verenigd Koninkrijk. Hij reed namelijk met z’n Tesla over de Britse M1 snelweg, terwijl hij zelf van de bestuurderskant naar de passagierszijde kroop. Op dat moment zou z’n Tesla zo’n 65 kilometer per uur hebben gereden. Het voorval werd door omstanders gefilmd omdat het geheel er nogal vreemd en onwennig uitzag. Iets wat we ons wel enigszins voor kunnen stellen. Tesla spoort dit soort acties overigens niet aan. Het is weliswaar mogelijk om de auto in autopilot stand te gebruiken, maar dan dient de bestuurder z’n handel te allen tijde aan het stuur te houden. Doet hij/zij dat niet, dan klinken er diverse alarmeringen.

Hij werd in 2017 al vastgelegd op video en dat was voor Justitie genoeg aanleiding om de man te veroordelen. Als gevolg van z’n actie heeft hij dus 18 maanden rijontzegging gekregen én moet hij verplicht aan 100 uur taakstraf voldoen. Er zijn in het verleden al diverse fatale ongelukken gebeurd terwijl men de autopilot functie van z’n Tesla aan had staan. Daarnaast is het nooit een garantie geweest dat je zelf niet meer hoeft op te letten.

De technologie is op dit moment nog niet waterdicht én de huidige verkeersregels zijn niet toepasbaar op zelf-rijdende auto’s. Toch staat het eraan te komen dat fabrikanten hun auto’s volledig autonoom maken. Niet alleen Tesla, maar ook General Motors en Wamyo zijn hier druk mee bezig. Beiden hebben al duizenden kilometers af weten te leggen, zonder enig menselijk ingrijpen. Het is dus een kwestie van tijd alvorens we gereden worden, in plaats van zelf te rijden.

Fotografie: Instagram, TeslaMotors