Nederland wordt – vooral door buitenlanders – gezien als een paradijs waar veel mogelijk is wat betreft belastingen en diverse sociale regelingen. Laten we eerlijk zijn, de eenvoud waarop men in dit land kan profiteren van speciale regelingen heeft met enige regelmaat het niveau ‘basisschool’. Het is dan ook niet verwonderlijk om te horen dat het UWV over een periode van zo’n vier jaar een ongelooflijk grote zak geld uit heeft gegeven aan onterecht verstrekte uitkeringen.

Het lijkt erop dat het UWV administratief gezien nog niet helemaal scherp is

Ja, laten we niet praten over de ongelooflijk logge structuur van organisaties zoals het UWV of de Belastingdienst, want daar krijgt menig Nederlander jeuk van. Het blijkt – overigens niet voor het eerst – dat de bureaucratie bij het UWV z’n uitwerking mist. Om niet te zeggen dat de volledige werkwijze van de organisatie aardig wat kostbare steekjes laat vallen. Het mooie is, de ene onnodige kostenpost veroorzaakt de andere.

Het is namelijk zo dat de 310 miljoen euro aan verkeerde uitkeringen ook een aantal boetes vereist. Die boetes, die kosten ook weer een centje. Namelijk 110 miljoen euro. Dit heuglijke nieuws werd gedeeld door minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij werd gevraagd opheldering te geven over de uitgaven van het UWV door René Peters (CDA) en Dennis Wiersma (VVD). De vragen waren een gevolg van een nieuwsitem op WNL.

Koolmees geeft tevens aan in een nette brief dat terugvorderen niet altijd mogelijk is (lees: teveel papierwerk kost). Het is dus eigenlijk een boel geld die het UWV onterecht verstrekt heeft en die – zeer waarschijnlijk – zal verdwijnen. Kortom, het is weer eens een blunder van een overheidsinstantie die de massa’s linksom of rechtsom weer recht moeten trekken. Want, Den Haag bepaald en de burger betaalt.