Veilingen zijn altijd bij uitstek de plek om de meest waanzinnige, exorbitante en vreemde situaties teweeg te brengen. Men gaat er over ’t algemeen naartoe met een zeer grote zak geld en met de juiste kennis op zak doen ze aankopen die voor een leek volledig onzinnig lijken. Neem nou dit kommetje. Excuseer voor ons taalgebruik, maar dit is toch echt categorie ‘kitsch’. Toch is er tijdens een veiling in China iemand zo gek geweest om er een astronomisch bedrag van 24 miljoen euro aan uit te geven.

Een zeer zeldzame kom uit de Qing-dynastie

Het betreft hier uiteraard niet zomaar een kom. Nee, de koper heeft zichzelf en z’n leven weten te verrijken met een kommetje uit de zogenaamde Qing-dynastie. Het adelijke verhaal achter de creatie van deze kom is zeer waarschijnlijk wat de prijs nog verder opdrijft. Deze specifieke kom is namelijk gemaakt aan het begin van de achttiende eeuw voor keizer Kangxi. Deze prachtige creatie werd zelfs binnen vijf(!) minuten verkocht.

sotheby's veiling hong kong kom chinese keizer kangxi Pure Luxe

We kunnen dus wel stellen dat het hier een stukje betreft waar men als hongerige wolven op zat te azen. Naar het schijnt is de kom vervaardigd in een keizerlijke werkplaats ergens in de Verboden Stad in Peking. Hier zouden ambachtslieden met behulp van Europese Jezuïeten nieuwe technieken en kennis toegepast hebben voor de vervaardiging van het prachtstuk. Een mooi stukje geschiedenis, maar of het zoveel geld moet kosten – we durven ’t te betwijfelen.

sotheby's veiling hong kong kom chinese keizer kangxi Pure Luxe sotheby's veiling hong kong kom chinese keizer kangxi Pure Luxe

Bron: Sotheby’s