Er deden al langere tijd geruchten de rondte over een eventuele beursgang van Adyen. Het betalingsbedrijf weet nationaal en internationaal naam te maken door in korte tijd zeer explosief te groeien. Het bedrijf floreert met behulp van internationale dienstverleningen in het betalingscircuit. Zo kunnen bedrijven e-commerce, mobiele betalingen en zogenaamde point-of-sale payments doen met Adyen als tussenpartij. Met de beursgang gaat veel aandacht gemoeid.

Adyen is een miljardenbedrijf

Dat Adyen het als bedrijf goed doet, dat moge duidelijk zijn. Er werd vorig jaar (2017) voor 108 miljard aan betalingen verwerkt. Daardoor kwam de totale omzet uit op een bedrag van ruim 1 miljard euro. Een gigantische omzet, welke 350 miljoen hoger lag dan het jaar ervoor. De speculaties omtrent een eventuele beursgang werden de afgelopen weken dan ook vooral gevoed vanwege het feit dat men grote potentie ziet in Adyen. Een beursgang zou een zeer grote stap voorwaarts betekenen. Tevens een ideale situatie voor investeerders om in te stappen.

Wie een beetje in het bedrijf duikt, weet dat het om een serieuze speler gaat. Onder andere Facebook, Ebay, Uber en Netflix behoren tot het klantenbestand van de onderneming. Volgens schattingen heeft het bedrijf een waarde die ergens tussen de 5 en 10 miljard ligt. Het Financieel Dagblad geeft te kennen dat de eerste notering van Adyen over vier weken plaats zal vinden. Er worden bij de beursgang enkel bestaande aandelen op de markt gebracht.

In totaal zal het gaan om een belang van zo’n 15%, wat via onderhandse plaatsingen bij institutionele beleggers wordt aangeboden. Dit zal enkel in de Verenigde Staten en Nederland gebeuren. Het is nog even afwachten op verdere details omtrent de beursgang. De verwachting is dat deze in de loop van deze dagen langzaamaan naar buiten zullen sijpelen. We durven met enige zekerheid te zeggen dat er een gigantische run zal zijn op die 15% die men aan gaat bieden.

Bron: FD