Bibliotheken en dan specifiek de wat oudere bibliotheken, hebben altijd wat bijzonders en aantrekkelijks gehad. Een bepaalde charme die ons, zelfs in deze tijd waarin technologische ontwikkelingen centraal staan en men boeken vaak zelfs digitaal leest, weet te verleiden. Maar ook de moderne bibliotheken hebben iets bijzonders; denk aan bijzondere ontwerpen, kunst-achtige voorwerpen en strakke indelingen.
Luxatic maakte een selectie van deze bijzondere bouwwerken vol karakter en boeken. Benieuwd hoe de bibliotheken eruit zien, neem dan een kijkje in de top 10 van meest waanzinnige bibliotheken ter wereld.
10. Boston Public Library
Al geopend in 1852 en tevens de op een na grootste bibliotheek van de Verenigde Staten, met maar liefst 24 miljoen boeken. De Boston Public Library staat erom bekend dat ze een grote collectie DVD’s en muziek hebben. De bibliotheek bestaat uit verschillende locaties en gebouwen, maar de belangrijkste gebouwen zijn die van Central Library op het Copley Square in de Back Bay buurt van Boston. Een van deze twee indrukwekkende gebouwen is geïnspireerd op de Romeinse en Parijse architectuur, de ander is een stuk moderner.
9. Centrale Bibliotheek in Amsterdam
Jawel ook de Centrale Bibliotheek van Amsterdam is opgenomen in deze lijst. De bibliotheek die pas in 2007 openging, is ontworpen door de Nederlandse architect Jo Coenen. Wat deze bibliotheek bijzonder maakt is dat het de grootste van het land is. Tevens is de Amsterdamse Centrale bibliotheek het meest eco-friendly gebouw van de stad. Naast ontelbaar veel boeken kun je hier ook terecht voor allerlei tentoonstellingen, presentaties en andere culturele evenementen – zoals vermaak in het theater of dineren in het restaurant met geweldig uitzicht over de stad.
8. Bibliotheque Nationale in Paris
Bibliotheque Nationale in Parijs was altijd al een van de grootste bibliotheken van de wereld, totdat het een enorme uitbereiding kreeg en het zelfs nog veel groter werd. Het ontwerp is vrij interessant, met vieren torens in de vorm van van open boeken. Ook deze bibliotheek is nog niet zo oud. Het werd eind vorige eeuw ontworpen door Dominique Perrault en was in 1996 af.
7. Bibliotheca Alexandrina
Het moderne Bibliotheca Alexandrina brengt een ode aan het eeuwenoude Library of Alexandria, die ooit afbrandde. De bibliotheek opende in 2002 te Alexandria, aan de Egyptische kan van de Mediterraanse zee. De bieb biedt plaats aan acht miljoen boeken en een grote ‘leeskamer’ van maar liefst 70.000 vierkante meter, verspreid over elf verdiepingen. De bibliotheek is daarnaast voorzien van een aantal speciale extra’s, zoals musea, art galleries, een planetarium, een vergaderzaal en een laboratorium ter restauratie van manuscripten.
6. Stuttgart City Library
De Stuttgart City Library is eigenlijk meer een media center, doordat het bestaat uit verschillende verdiepingen. De bouw van de bibliotheek, die werd ontworpen door Yi Architects, kwam in 2011 ten einde. De moderne en lichte bibliotheek wordt gezien als een van de meest efficiente bibliotheken ter wereld.
5. Library of Congress in Washington
Met maar liefst 152 miljoen items in de bibliotheek van Washington, is dit de op een na grootste bibliotheek van de wereld – na the British Library. Daarnaast is het de officieële bibliotheek van het U.S. Congress en de nationale bieb van het land.
Situated on Capitol Hill, it’s the oldest federal cultural institution in the U.S. and it spreads over three buildings, since its bookshelves have a total length of 838 miles.
4. Royal Grammar School Chained Library in Guildford
Een van de weinige bibliotheken die nog mooi intact is gebleven – the Royal Grammar School Chained Library in Guildford stamt dan ook uit de 16e eeuw. Het idee is dat belangrijke en kostbare boeken gewoon in de gemeenschappelijke ruimtes worden gepresenteerd en niet achter slot en grendel, zodoende kan iedereen er gebruik van maken. Het oudste boek wat men in het bezit heeft is een speciale die dateert uit 1480 en is gemaakt in Venetië.
3. St. Catherine’s Monastery in South Sinai
St. Catherine’s Monastery in Zuid Sinai 565 na Christus gebouwd en is daarmee een van de oudste Christelijke kloosters die nog in gebruik is. Voor de geïnteresseerden biedt de bibliotheek kostbare codices en manuscripten aan uit de oudheid. Indien je deze wilt lezen zul je wel de Griekse, Arabische of Latijnse taal moeten beheersen.
2. Taipei Public Library in Beitou
De Taipei Public Library opende in 2006 een bijzondere locatie in het Beitou District. De vestiging staat in het teken van eco, dit zie je zowel terug in het exterieur als in de eco-friendly manier waarop zij het gebouw hebben laten functioneren. Dit alles heeft ertoe geleid dat de omgeving sindsdien een belangrijke focus heeft gelegd op ecologische ontwerpen en sustainable architectuur.
The building itself stands out with its green roof draining water, maintaining humidity and capturing solar power, its system of recycling water for plants and toilets and its mainly use of wood for the overall construction and interior furniture.
1. Trinity College Library in Dublin
De Trinity College Library in Dublin, bedient zowel de Trinity College als de University of Dublin en is daarmee de grootste bibliotheek van Ierland met een collectie van 6 miljoen stuks. De bibliotheek is verspreid over verschillende gebouwen, maar de meest befaamde is het originele – ontworpen door Thomas Burgh. De boekenwand in de Long Room biedt maar liefst ruimte aan 200.000 exclusieve exemplaren. Gezien de schoonheid en de mate van belang is dit een van de belangrijkste toeristische attracties van Ierland.
Bron: Luxatic