In tijden van crisis en ellende zijn we als mens hard op zoek naar positieve ontwikkelingen. Nieuwtjes die ons doen glimlachen, zaken die het idee van houvast geven. Zoals een bron van extra inkomsten. Het hebben van een huis bijvoorbeeld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat huizenbezitters in ons land er in 2016 zo’n €9000 op vooruit zijn gegaan ten opzichte van het jaar ervoor.

Het CBS heeft goed nieuws voor de Nederlandse huizenbezitter

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is namelijk gebleken dat het gemiddelde vermogen van de Nederlander in 2016 gestegen is ten opzichte van 2015. De oorzaak van de stijging: de stijgende huizenprijzen. Zoals we allemaal wel merken is de huizenmarkt weer enigszins aan een opmars bezig. De prijzen gaan langzaamaan weer omhoog en dat vertaalt zich door in een vermogensstijging. Nu zijn deze cijfers weliswaar betrekkelijk. Het gaat namelijk alleen op voor mensen die een eigen huis bezitten.

vermogen nederlander stijging huizenbezitter huizenmarkt Pure Luxe

 

Deze cijfers worden gemeten over de totale bevolking, wat resulteert in een gemiddelde stijging van het vermogen van iedere Nederlander. Op papier een leuk verhaal natuurlijk, maar in de werkelijkheid merken alleen huizenbezitters iets van deze gigantische toename in eurootjes. In de bovenstaande grafiek is te zien hoe het doorsnee vermogen van de Nederlander eruit zag in 2015. Hieronder staat diezelfde grafiek nog eens, maar dan met de cijfers van 2016. Er is dus een minimale stijging te zien bij de vermogens zonder huis. De stijging bij vermogens mét huis is echter best opvallend – deze stijgt met zo’n €8.600. Een alleraardigst bedrag natuurlijk.

vermogen nederlander stijging huizenbezitter huizenmarkt Pure Luxe

Staat de huizenbezitter aan de vooravond van mooie tijden?

We zien in 2016 een stijging van zo’n 10% als ’t aankomt op vermogens mét een eigen huis. Laten we dat huis weg, dan is de stijging slechts 1,5%. Die laatste is dus niet direct erg florisant te noemen. Toch is er een positieve noot: er is een algemene stijging aanwezig. Uiteraard is het belangrijk om te zien of deze lijn eveneens in 2017 is doorgezet en of die stijging daar is toegenomen. Volgens het CBS hebben de huizenprijzen een grote invloed op het vermogen van ons Nederlanders.

Maar liefst 3 op de 5 Nederlanders is bezitter van een eigen huis. Het is dus niet heel gek dat de aantrekkende huizenmarkt zo’n grote invloed heeft op de algemene vermogens van de Nederlanders. In totaal waren de woningen goed voor 57% van de totale bezittingen. Een cijfer dat logischerwijs resulteert in het grootst mogelijke aandeel voor de vermogens zoals wij Nederlanders die opgebouwd hebben. De huizenbezitter kan – vanwege de aantrekkende markt – dus rekenen op een stijging op dit vlak. Een mooi feitje in deze donkere tijden.

Bron: Business Insider Nederland