Dinsdag begon de veiling van de persoonlijke kunstverzameling van David Rockefeller bij veilinghuis Christie’s in New York. Naar verwachting zou zijn kunst tussen de $500 miljoen en $1 miljard dollar bedragen. Dit bedrag is na één dag al ruimschoots bereikt. De veiling duurt nog tot morgen dus er zullen ongetwijfeld enkele records verbroken worden.

Met het overlijden van Rockefeller, stierf een legacy

Toen David Rockefeller vorig jaar op 101-jarige leeftijd stierf, is de laatste levende connectie met de Gilded Age verdwenen. Hij was het jongste en laatste overlevende kleinkind van de eerste miljardair van Amerika, John D. Rockefeller. De beste man was een Amerikaanse zakenman, kapitalist en filantroop die door velen werd beschouwd als de rijkste man ter wereld.

Onder de hamer

Het veilingshuis dat is geselecteerd om The Collection of David en Peggy Rockefeller te veilen is Christie’s. De uitgebreide collectie zal deze maand nog in de veilingszalen in het Rockefeller Center in New York worden aangeboden. Het grootste gedeelte van de opbrengst zal verdeeld worden over verschillende instellingen, waaronder het Museum of Modern Art en Harvard University.

De collectie van David en Peggy Rockefeller

De collectie zal uit schilderijen, meubilair, keramiek en porselein bestaan. Maar, het zou geen Rockefeller collectie zijn als het daarbij zou blijven. De collectie omvat namelijk ook enkele impressionistische meesterwerken, zoals Fillette à la corbeille fleurie van Pablo Picasso uit 1905. Aan dit pareltje hing een passend prijskaartje van zo’n $70 miljoen, maar bracht zo’n $115 miljoen op. Daarnaast brachten Nymphéas en fleur van Monet en Odalisque couchée aux magnolias van Matisse beiden rond de $80 miljoen op.

Bron: Christie’s