Leonardo Da Vinci is één van ’s werelds meest bekende artiesten. Naast het feit dat hij verschillende schilderingen achter z’n naam heeft staan, was het ook een man met futuristische visies op de parachute, het machinegeweer en kogellagers. Hij wordt door velen gezien als een van de grootste genies die de wereld ooit gekend heeft. Toch kent het merendeel van de wereld hem van schilderijen, waaronder de Mona Lisa. Echter, het is niet de Mona Lisa die nu als duurste schilderij te boek staat. Het schilderij heet Salvator Mundi. 

Leonardo Da Vinci’s Salvator Mundi

Da Vinci stond bekend om zijn portretten, zo ook dit schilderij met daarop een portret van Jezus. Het schilderij werd voor het eerst geregistreerd in de 16e eeuw toen het onderdeel was van de collectie van King Charles I. Naderhand ging het een generatie verder een heeft Salvator Mundi naar het schijnt ook deel uit gemaakt van de collectie van King Charles II.

Het heeft maar liefst zes jaar geduurd om het schilderij terug te brengen in z’n originele staat

Enkele tientallen jaren later – men zegt 1763 – kwam het schilderij weer boven water. De toenmalige – niet bevestigde – zoon van de Hertog van Buckingham bood het schilderij aan ter verkoop. Na dat korte moment van publiciteit duurde het tot ongeveer 1900 alvorens het schilderij weer opdook. Het werd toen onderdeel van de Cook Collection onder het beheer van Da Vinci’s volger Bernardino Luini. Op dat moment was enige relatie met Da Vinci volledig vervaagd door de tand des tijds én de enorme lagen vuil op het schilderij.

Leonardo Da Vinci Salvator Mundi Pure Luxe

Het heeft maar liefst zes jaar geduurd om het schilderij terug te brengen in z’n originele staat. Mede door de slechte toestand is het kunstwerk lange tijd niet erkend als zijnde een Da Vinci. Pas in 2011 werd het officieel erkend als schilderij van Leonardo Da Vinci. Enkele maanden geleden is het werk met dus de titel Salvator Mundi geveild bij Christie’s voor maar liefst $400.000.000. Na toevoeging van de veilingkosten komt het totaalbedrag op $450.300.000. Door deze enorme som is het schilderij in één klap het duurste schilderij ter wereld.

Bron: Luxurylaunches