Ondanks een tegenvallend jaar, zou de topman van Shell, Ben van Beurden, 8,9 miljoen euro opstrijken over 2017. Dit voorgestelde bedrag zou wel eens niet (volledig) uitbetaald kunnen worden, aangezien een aantal aandeelhouders en beleggers de kont tegen de krib gooien. Het Britse Financial Times bracht dit nieuws eerder al naar buiten, omdat de aandeelhouders te weinig meeprofiteren van de gestegen opbrengsten.

Beloning niet in verhouding

De grootste adviesorganisatie in deze sector is Institutional Shareholder Services (ISS) en zij hebben, samen met een grote belegger, nadrukkelijk aangegeven dat de winst voor de aandeelhouders achterblijft. Bovendien zijn er verschillende geluiden die aangeven dat het geld besteed moet worden op een van de belangrijkste fronten waar Shell op achterloopt: veiligheid. Kortom, een gigantische uitgave in de vorm van het loonstrookje van de CEO is wel de minst primaire zorg.

Shell geeft aan zich niet te kunnen vinden in de uitspraken van ISS

Inmiddels heeft Shell gereageerd op de beschuldigingen van het Britse blad en aangegeven het oneens te zijn met de kritiekpunten van ISS. Zo geeft het bedrijf aan dat het beloningsbeleid maar weinig afwijkt tegenover die van vorig jaar, waarbij een grote meerderheid van de aandeelhouders akkoord ging. Daar heeft het concern een punt, aangezien het salaris nu ‘slechts’ 3,7% hoger ligt. Toch is het niet zo dat die beloning ten koste van alles in stand gehouden dient te worden.

Het zou per slot van rekening nogal vreemd zijn als een bedrijf het water tot aan de lippen staat, maar de topfunctionarissen alsnog grote bedragen mogen verwelkomen. Het blijft een enorme smak geld, wat natuurlijk nauwelijks goed te praten is – maar we praten dan ook over een van de meest lucratieve bedrijven ter wereld.

Bron: Executive Finance