Ja, dat is een hele mond vol. De Mercedes-Benz AMG CLK GTR is een auto die met z’n intimiderende uiterlijk Mercedes’ successen in de racerij onderstreept. Deze bolide kom je niet vaak tegen en als dat al het geval is, dan is ‘ie vaak onderdeel van een zeer spectaculaire verzameling. We durven het dan ook rustig een unicum te noemen dat RM Sotheby’s deze bolide nu in de aanbieding heeft. 

De Mercedes-Benz AMG CLK GTR was de onbetwiste koning van het circuit

In de jaren 90 was Mercedes extreem actief in diverse raceklassen. Het merk reed niet alleen zelf in diverse kampioenschappen, er werd ook nog eens een grote hoeveelheid motoren geleverd aan andere partijen die in de racerij actief waren. Deze specifieke CLK werd gebouwd om mee te strijden voor de titel in het FIA GT Championship. Een klasse die destijds hoge ogen gooide en waar de top van de autoindustrie actief meedraaide. In datzelfde kampioenschap moest de Duitse ster het opnemen tegen Porsche en McLaren (aangedreven door een BMW motor). Het was dus rustig een aardig Duits onderonsje te noemen.

mercedes-benz amg clk gtr fia gt championschip rm sotheby's Pure Luxe

Aangezien de innovatie destijds al in sneltreinvaart aanwezig bleek te zijn, was Mercedes verplicht om een bolide te bouwen die kon strijden op het hoogste niveau – liefst winnen. Het resultaat van deze wens kwam in de vorm van deze enorm snelle Mercedes-Benz AMG CLK GTR. Een auto die, zo bleek later, tot in de kleinste details klopte. Mercedes won er namelijk in 1998 het FIA GT kampioenschap mee en bekroonde daarmee het technisch hoogstandje in de vorm van deze auto.

mercedes-benz amg clk gtr fia gt championschip rm sotheby's Pure Luxe

Deze specifieke CLK AMG GTR is het negende exemplaar van de slechts 25 straat-legale versies die men ooit heeft gebouwd. Op de teller staan slecht 1.500km en bij aanschaf zijn uiteraard ook alle originele documenten gemoeid. Kortom, een stukje race-geschiedenis van Mercedes en een waar museumstuk waar menig autoliefhebber jaloers op zal zijn. Het heeft natuurlijk z’n prijskaartje. RM Sotheby’s verwacht een verkoopprijs tussen de $4.250.000 en $5.250.000. We zijn benieuwd.

mercedes-benz amg clk gtr fia gt championschip rm sotheby's Pure Luxe

Bron: RM Sotheby’s