Het WK voetbal is officieel ten einde. ’s Werelds grootste voetbaltoernooi kan iedere editie weer op een hoop aandacht rekenen en er wordt al ver voor de eerste aftrap gespeculeerd over een eventuele winnaar. Dit keer waren het Les Bleus die met de massief gouden wereldbeker op de foto mochten. Het Franse elftal won hun tweede wereldkampioenschap ooit en dat werd uitbundig gevierd. Iedereen herkent de gouden trofee wel die de winnaars ontvangen, maar wat van alles dat men erover zegt is waar? Hoeveel is de gouden creatie waard? Is ‘ie nep? Is het de originele beker? We zochten het uit.

De wereldbeker heeft een gigantische waarde

Over de gouden kleur van de wereldbeker schijnen nogal wat misverstanden te bestaan. Zo denkt de ene groep mensen dat deze enkel een laag van bladgoud heeft, terwijl anderen roepen dat het toch echt een massief gouden creatie is. Het mooie is, geen van beiden is fout. De trofee zoals we die vandaag de dag kennen zag voor het eerst het daglicht in 1974. De Italiaan Silvio Gazzaniga ontwierp de trofee. Het is een artistieke interpretatie van twee atleten die hun armen omhoog houden als overwinnaars, met daartussen de wereld. Of je het mooi vindt is een ander, het is wel een perfecte uitbeelding voor het wereldkampioenschap en de overwinnaars.

Het is overigens niet de originele wereldbeker. De allereerste trofee voor het Wereldkampioenschap voetbal beleefde namelijk een zeer ruig bestaan. In 1930 werd deze voor het eerst uitgereikt om vanaf 1946 Jules Rimet Cup te heten – naar de bedenker van ’t WK. Na een kort maar krachtig bestaan – overleven van de Tweede Wereldoorlog, gestolen worden in Engeland, permanent naar Brazilië verkassen en zo verder – besloot de FIFA een nieuwe trofee in het leven te roepen: de beker zoals we die vandaag de dag kennen.

Frankrijk WK voetbal wereldkampioen Rusland Pure Luxe

Foto: Instagram, @k.mbappe29.

Waardevol en dus goed beschermd – ook voor Frankrijk

Echter, omdat men geleerd heeft van het verleden en de beker zomaar kwijt kan raken of gestolen kan worden is er een nieuwe aanpak. Zodra een land wereldkampioen wordt, ontvangen ze de officiële beker bij de huldiging. Deze mag geen seconde uit het oog verloren worden en dient zorgvuldig behandeld te worden. Zodra de officiële veldhuldiging voorbij is, wordt het exemplaar vervangen door een ander exemplaar wat de kampioen voor altijd mag bezitten.

Het originele exemplaar is een 6 kilogram zware trofee gemaakt van 18-karaat massief goud. De vervanger daarentegen, wordt slechts met een laagje goud bekleed. Deze is dus automatisch minder kostbaar, maar ook direct minder ‘gevoelig’ voor diefstal en andere rariteiten tijdens de grootse festiviteiten. Volgens experts kunnen we de officiële wereldbeker taxeren op een waarde van ongeveer $20.000.000. Een gigantisch bedrag voor een trofee van ‘slechts’ 37cm hoog.

Een wereldbeker die leeft tot in de eeuwigheid

De FIFA is – logischerwijs – niet van plan om de wereldbeker om de zoveel jaar te vervangen. Het zou het imago enigszins schaden als er telkens iets anders gebeurd waardoor men een nieuwe trofee moet bedenken. Juist daarom wordt de originele beker alleen bij hoge uitzondering aan het publiek getoond. Daarnaast wordt de trofee, zodra de officiële festiviteiten voorbij zijn, door een groep van experts gerestaureerd waar nodig. Op die manier blijft het bijzondere stukje kunst altijd in een goede staat en zullen er nog vele WK’s volgen waar deze Italiaanse creatie de ultieme spotlight verdient.