Gisteravond werd voor het eerst sinds 2010 weer eens een Champions League loting gehouden waarbij er twee Nederlandse clubs uit de koker kwamen. In navolging van Ajax wist ook PSV zich woensdagavond te plaatsen voor hét toernooi voor clubteams. Een sportieve prestatie die met veel applaus ontvangen werd, maar eveneens een prestatie die de kassa flink laat rinkelen – nu al. Men rept van 40 miljoen euro voor Ajax en 37 miljoen voor PSV. We zochten uit hoe die bedragen tot stand komen.

De Champions League als ultieme bron van inkomsten

Het grootste toernooi voor clubteams ter wereld wordt gezien als een welkome broodwinning voor clubs. Deelname betekent dat je als club bij een select groepje ’toppers’ uit de voetballerij hoort en daar hoort een financiële vergoeding van niveau bij. Alle Europese voetbaltoernooien bij elkaar leveren voor de UEFA zo’n 3,25 miljard op – uit sponsorgelden en tv-gelden. Deze zak met geld wordt dan weer verdeeld over de eerstvolgende toernooien, met als resultaat dat het in Champions League werkelijk miljoenen regent – alleen al voor deelname.

ajax psv inkomsten champions league Pure Luxe

Voor Ajax betekent de definitieve deelname een opbrengst van ruim €40.000.000. Let wel: dit bedrag wordt uitgedeeld nog voordat er überhaupt een bal gespeeld is (in het hoofdtoernooi). De grootste opbrengsten komen in dit geval uit de deelname-premie en de vergoeding op basis van de Coëfficiëntenlijst. Logischerwijs ontvangt Ajax uit die laatste meer geld, aangezien de club uit Amsterdam hoger gerankt is op basis van de puntenverdeling.

ajax psv inkomsten champions league Pure Luxe

Ruim 40 miljoen om mee te nemen in dit nieuwe seizoen

Volgens de berekeningen heeft Ajax een totaalbedrag van €42.586.000 bij mogen schrijven op hun bankrekening. Dit bedrag komt tot stand vanuit vier verschillende hoeken. Ten eerste is er de startpremie voor deelname aan het hoofdtoernooi. Dit bedrag komt neer op €15.250.000. Vervolgens wordt er een bedrag toegekend aan de hand van de puntendeling die de UEFA toekent op basis van internationale prestaties in het heden én verleden. Voor Ajax is dit €18.836.000. Tenslotte komt daar €2,5 miljoen uit de Marketpool bij en €6.000.000 uit recettes.

ajax psv inkomsten champions league Pure Luxe

Kortom, de deelname aan de Champions League is niet alleen leuk voor de fans. Het bezorgd de Nederlandse clubs ook de nodige financiële ruimte. Een prettige bijkomstigheid die vanzelfsprekend zorgt voor speelruimte op de transfermarkt en de mogelijkheid de club naar een hoger niveau te tillen. Ajax treft met Bayern München, Benfica en AEK Athene een aardige groep. De kansen voor de Amsterdammers worden hoog ingeschat. PSV heeft het daarentegen stukken zwaarder: Internazionale, Tottenham Hotspur en Barcelona. Leuke affiches voor het publiek, minder leuk voor de kansen om te overwinteren in de Champions League.