Als er iets is waar we van houden bij Pure Luxe, dan is ’t goed eten. Culinaire hoogstandjes die met veel passie en liefde tot stand komen zijn als ’t ware kunstwerkjes. Het is dan ook niet vreemd als we jullie vertellen dat het driedubbel genieten is wanneer je niet alleen een goed gerecht krijgt voorgezet, maar dit ook nog eens mag eten op grote hoogte in een omgeving waar je automatisch al van gaat watertanden. We bezochten de ‘Culinaire Jacobsweg’ in Ischgl, Tirol. Een setting waar we vol ongeloof onderdeel van uit mochten maken.

Sterrenmaal op grote hoogte in populair wintersportgebied

De meeste mensen kennen het Oostenrijkse Ischgl vooral van wintersport. Het is één van de meest populaire wintersportgebieden wereldwijd en zonder twijfel dé wintersportplek in Oostenrijk. In de wintermaanden wordt het dorpje overspoeld door skiërs en snowboarders – een ongekende hotspot voor de liefhebber van besneeuwde pistes. Toch is Ischgl veel meer dan enkel die wintersport ‘hotspot’ waar men het vaak over heeft.

Culinaire Jacobsweg Ischgl Paznaun Tirol Pure Luxe

In de zomermaanden worden de besneeuwde pistes in geruild voor ettelijke vierkante meters groen en een uitzicht dat regelrecht uit een schilderij komt. Het is ook in de zomer een plek waar je ongetwijfeld eenvoudig je tijd om krijgt. Sterker nog, met de toevoeging van de Culinaire Jacobsweg heeft Ischgl er wat ons betreft een trekpleister bij. Een concept dat volgens de bedenkers alles combineert waar je in de zomermaanden enthousiast van kunt worden in het idyllische Tirol. Dat moesten we natuurlijk ervaren.

Pure Luxe bezoekt de 10e editie van de Culinaire Jacobsweg

In de zomermaanden is Ischgl – heel Tirol overigens – prima geschikt voor hiking. We zouden dit ‘gewoon’ wandelen kunnen noemen, maar nadat we zelf redelijk wat geklommen hebben op twee dagen weten we dat wandelen de lading niet helemaal dekt. De bedoeling van de Culinaire Jacobsweg is dat bezoekers de natuur ervaren en dit gepaard gaat met eten uit de keuken van sterrenchefs.

 

Aangezien het de tiende editie van dit culinaire concept betrof werd er opnieuw een handvol internationale sterren-chefs geselecteerd. Deze maken ieder op geheel eigen wijze een gerecht klaar dat op je staat te wachten nadat je één van de vijf culinaire routes in de Paznaun-vallei hebt afgelegd. Overigens is het wel slim om direct te vermelden dat het mogelijk is alle vijf de routes af te leggen, om zo telkens een ander gerecht te proberen. Op ’t hoogste punt van iedere route zullen toeristen voor een bedrag om en nabij de €15 kunnen genieten van de beste streekgerechten.

Dit jaar worden de gerechten gemaakt door Harald Wohlfahrt, Heinz Winkler, Sven Wassmer, Michael Wignall en Arabelle Meirlaen. Stuk voor stuk chefs die hun strepen ruimschoots hebben verdiend. Ze maken allen gebruik van ingrediënten uit de omgeving om zo de lekkerste streekgerechten voor te schotelen. Een van de mooiste momenten van het belopen van de Culinaire Jacobsweg was toch wel het feit dat pers uit binnen- en buitenland verbaasd was om te horen dat de gerechten slechts €15 zullen kosten. Als je we jullie vertellen dat het eten voortreffelijk was, dan is dat een understatement.

Culinaire Jacobsweg Ischgl Paznaun Tirol Pure Luxe

Foto: Facebook, Ischgl.

Het eten smaakt nog beter na de intensieve hike

Waar persreizen veelal een ontspannen aangelegenheid zijn, daar was dit tripje alles behalve achterover leunen. Op vrijdag en zaterdag hebben we twee van de in totaal vijf routes gelopen. Iedere route leidt, zoals gezegd, naar een berghut waar een sterrenmaal klaar staat. Ondanks het feit dat we als jongelingen geacht worden enige conditie te bezitten, was de trip er naartoe redelijk intens te noemen. Daarmee komen we direct bij het volgende punt: de beloning.

Er is namelijk niets mooier dan een goed maal nuttigen, nadat je een aardige inspanning hebt geleverd. Bovendien zorgt de hike ervoor dat het eten nóg beter smaakt. Tel daar de ongelooflijk mooie omgeving bij op en je realiseert je meteen dat het ’t meer dan waard is. Wat ons betreft is het concept dat ‘Kulinarischer Jakobsweg’ heet iets wat je absoluut eens moet ervaren. De luxe van het fantastische eten, gepaard met de idyllische omgeving, is er een die we moeilijk in woorden kunnen omschrijven.

Culinaire Jacobsweg Ischgl Paznaun Tirol Pure Luxe

Ieder jaar is de Paznaun-vallei vanaf 8 juli tot aan het eind van de zomer het decor van de Culinaire Jacobsweg. Het staat iedere toerist natuurlijk vrij om een route te bewandelen, maar mocht je graag genieten van de natuur en een lekkere wandeling niet schuwen, dan is het absoluut een aanrader om de vijf routes te spreiden over je verblijf in Ischgl. Het eten, de natuur en de beleving: luxe in een van de meest pure vormen die we kennen.