Goed nieuws voor Porsche-liefhebbers over de hele wereld: de 911 uit de 993-generatie gaat een eenmalige comeback maken. Waar de 993 lange tijd als mooi, maar niet bijzonder werd beschouwt, daar is het model inmiddels uitgegroeid tot een waar verzamelaars-object. De 993 Turbo met name is in de afgelopen paar jaar gigantisch in prijs gestegen en dat heeft Porsche misschien doen inzien dat men zit te wachten op een heruitgave. Er kleeft echter een nadeel aan: er zal slechts één exemplaar het daglicht gaan zien.

Een Porsche 993 Turbo die harten sneller doet kloppen

Er zijn diverse elementen die de Porsche 911 uit de 993-generatie zo geliefd maken. Los van het fenomenale design, waarbij de doorgetrokken achterlamp een karakteristiek element vormt, was het voornamelijk de krachtbron waar mensen wild van werden – en nog steeds worden. De Porsche 993 is namelijk de laatste der Mohikanen. Waarom? Het is de allerlaatste generatie 911 die met een luchtgekoelde boxer-motor de band afrolde. Een eigenschap die volgens velen aan de échte 911 toebehoort – logischerwijs staat de 993 dus op een voetstuk.

porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe

20 jaar nadat de laatste 993 tot leven werd gewekt heeft Porsche Classic zich opnieuw ontfermt over de creatie van een 993 Turbo. De bolide is uniek in ieder opzicht en is uitgevoerd in een Golden Yellow Metallic kleur. Wat ons betreft maakt de kleur niet zoveel uit want een 993 is om van te watertanden, maar wat staat dit kleurtje goed zeg! Het kloppend hart van deze unieke 993 Turbo laat zich gelden in de vorm van een 3,6-liter bi-turbo Boxer-motor. Het geeft de bolide 450pk mee. Specificaties die destijds ook in de originele 993 Turbo te vinden waren. Het was per slot van rekening de eerste 911 die de band af kwam rollen met een bi-turbo motor.

porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe

Een gewild collector’s item

Deze hagelnieuwe Porsche 993 Turbo is een absoluut goudhaantje voor de liefhebber van sportwagens – en al helemaal in de ogen van een Porsche-liefhebber. De auto is volledig gebaseerd op klassieke 993-onderdelen. Porsche Classic beheert de voorraad aan klassieke Porsche-onderdelen, waarbij er voor de 993 maar liefst 6.500 verschillende onderdelen beschikbaar waren. De auto zal op 27 september z’n debuut maken tijdens het Porsche Rennsport Reunion op Laguna Seca in de Verenigde Staten.

porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe

De auto mag op het circuit dan eenvoudig uit de voeten komen, de straat is helaas verboden terrein voor deze bolide. Een redelijk nadelig aspect natuurlijk, want door de verplichte circuit-ritjes (wat hoort bij een dergelijke auto), ben je vaak bezig met autobanden kopen. Al kunnen we ons voorstellen dat je dat graag voor lief neemt wanneer je de sleutels van dit beestje in je bezit hebt. Althans, dat zouden wij wel zo zien.

porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe

RM Sotheby’s heeft de verantwoordelijkheid voor de veiling van dit prachtexemplaar

Nadat de bolide in september aan het grote publiek geïntroduceerd is, zal deze in oktober onder de hamer gaan. Onder toeziend oog van RM Sotheby’s wordt de Porsche op 27 oktober geveild in het Porsche Experience Center in Atlanta. De opbrengsten van deze veiling zullen volledig ten goede komen van de Ferry Porsche Foundation. Deze is opgericht ter ere van het 70-jarig bestaan van Porsche en houdt zich bezig met onderwijs voor kansarme jongeren. We zijn heel benieuwd naar de uiteindelijke prijs voor deze bolide. Het moge duidelijk zijn dat dit een buitenkansje is voor liefhebbers én verzamelaars. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Porsche.

porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe porsche 911 993 turbo classic Pure Luxe

Bron: Porsche