De liefhebber van een glaasje bubbels of een goeie wijn zal zich de koning te rijk voelen met een kwalitatief hoogwaardige klimaatkast in z’n woning. Logisch ook: een goede wijn of een bijzondere champagne wil je op de perfecte temperatuur drinken of kunnen aanbieden. Vaak hebben dergelijke kasten last van condensvorming, een negatief aspect voor zowel het zicht als de etiketten op de flessen. Frank Rijnen van RMR Interieurbouw ging de uitdaging aan: een stijlvolle klimaatkast, zonder condensvorming mét optimale zichtbaarheid. Het resultaat is van uitmuntende kwaliteit.

Een respectabele collectie champagne mag absoluut niet ‘weggestopt’ worden

Wijnliefhebber en champagneverzamelaar in hart en nieren Pierre was de initiator van iets wat – zoals later zou blijken – een zeer innovatieve wijze is van champagne en/of wijn opbergen. Hij heeft een zeer sterke voorliefde ontwikkeld voor het verzamelen van diverse gerenommeerde champagne-merken, waarbij het prestigieuze Dom Pérignon de boventoon voert. We kunnen dus rustig stellen dat champagne voor hem meer is dan enkel een ‘smakelijke drank’.

RMR Interieurbouw klimaatkast champagne Pure Luxe

Eenieder met een ontwikkelde voorkeur voor champagne weet dat specifieke jaargangen van hoge waarde zijn – niet alleen wat betreft smaak, maar ook wat betreft etiket. Sommige flessen worden gezien als ware kunststukken, dus de verzamelaar wil deze al gauw zichtbaar kunnen bewaren. Exact dat is waar Pierre een wens ontwikkelde die door Frank Rijnen van RMR Interieurbouw verwezenlijkt zou worden. Een klimaatkast waar de flessen op nette wijze zichtbaar zijn en waar tevens het perfecte klimaat heerst voor bewaring.

Het ontwerpen van een kast zonder condensvorming, dat was de missie

Een klimaatkast kan in essentie weinig fout doen, als het naar behoren werkt. Wat echter wel een veelvoorkomend probleem is van dergelijke ‘installaties’ is de condensvorming. Deze zorgt niet alleen voor een slechtere zichtbaarheid van buitenaf, maar brengt eveneens negatieve invloed met zich mee omtrent het etiket. Condensvorming zorgt – logischerwijs – voor een aantasting van de etiketten. Een ontwikkeling die de verzamelaar natuurlijk de nekharen overeind doen staan.

RMR Interieurbouw klimaatkast champagne Pure Luxe

Het was dan ook een hele klus voor Frank Rijnen om een klimaatkast te realiseren die dit probleem tegen zou gaan, zonder andere negatieve aspecten met zich mee te brengen. Een behoorlijke klus voor de mensen bij RMR Interieurbouw. Toch wist Rijnen een klimaatkast te verwezenlijken die niet alleen de condensvorming tegen gaat, maar tevens esthetisch zeer sterk in elkaar zit.

Enkel glas als de basis voor een succesvol ontwerp

De klimaatkast ontwikkeld door RMR Interieurbouw kenmerkt zich door buiten de traditionele constructie te werk te gaan. Het is namelijk een kast die gebruik maakt van enkel glas – waar andere fabrikanten gebruik maken van dubbel glas. Frank Rijnen zegt hierover: “fabrikanten gebruiken meestal dubbel glas voor hun klimaatkasten. Hierdoor ontstaat er automatisch condensvorming, iets waar Pierre absoluut niet op zat te wachten – logisch ook. Zij integreren de koeltechniek in de kast zelf en moeten die dan optisch wegwerken met roosters, wat niet bevorderlijk is voor het zicht.

RMR Interieurbouw klimaatkast champagne Pure Luxe

Ik ben gaan experimenteren in onze werkplaats en heb zo een champagnekast gebouwd waarbij de motor samen met de andere technische elementen in een aparte ruimte  is ondergebracht. In dit geval bevindt die zich tussen de eigenlijke kasten en is de toegang weggewerkt achter een televisie, maar dat zou ook een schilderij kunnen zijn. De kasten zijn slechts veertig centimeter diep en de deuren bestaan uit enkel glas. Toch is er geen druppel condensvorming, omdat we boven en onder drukbakken hebben geïnstalleerd. Die zorgen ervoor dat de gekoelde lucht zowel aan de binnen- als aan de buitenkant over het glas circuleert. Zo hebben we een temperatuur gecreëerd die tot in de kleinste hoekjes constant is, namelijk twaalf graden. De kasten zijn ook trillingvrij.”

Het startexemplaar als opstapje naar een reeks van vernieuwing

Drie maanden draaide Frank Rijnen proef in zijn eigen werkplaats. Daarna bouwde hij de champagnekasten in de villa van Pierre in minder dan twee weken. Het product van RMR is honderd procent maatwerk, maar dat komt omdat Pierre de eerste opdrachtgever is. Hij heeft het startexemplaar van wat hopelijk zal uitgroeien tot een serie. “Onze kasten zijn ideaal voor een groot sterrenrestaurant of een cruiseschip”, zegt Frank Rijnen.

RMR Interieurbouw klimaatkast champagne Pure Luxe

“Hoe meer kasten je namelijk installeert, hoe lager de kosten. De koeltechniek blijft dezelfde; we zetten er hooguit een iets zwaardere motor in. En omdat aanbieders van standaardkasten altijd veel bijkomende kosten moeten maken om hun producten in de muur weg te werken – met duur stucwerk – en wij niet, durf ik te stellen dat onze kasten in prijs concurrerend zijn en in kwaliteit en design beter. Wij werken bijvoorbeeld naadloos en gebruiken Corian, een volkomen krasvrij materiaal.”

Champagne is geen museumstuk, het hoort gedronken te worden

Voor Pierre is het van groot belang dat de flessen goed zichtbaar zijn. Een klimaatkast is niet hetzelfde als een vitrinekast. Hij geeft dan ook aan dat het niet voor eeuwig bewaard kan worden. “Met elk jaar dat ik er een nieuwe bijleg moet ik een oude opdrinken” En dat is uiteindelijk ook de bedoeling. Champagne draait om proeven, om genieten. Het is geen museumstuk.” Hierin kunnen we niet anders dan erkennen dat het klopt. Desondanks is het voor een verzamelaar natuurlijk vele malen interessanter om de flessen tentoon te stellen, dan ze ergens ver weg te stoppen en pas tevoorschijn te toveren wanneer ze gedronken worden.

RMR Interieurbouw klimaatkast champagne Pure Luxe

Het ontwerp van RMR Interieurbouw biedt daarom de perfecte oplossing voor mensen zoals Pierre. Bovendien is het een ontwerp dat op maat gemaakt wordt, zoals hierboven al aangegeven. Integratie in andere omgevingen is dan ook vrij ‘eenvoudig’ en maakt dat RMR een product heeft weten te verwezenlijken wat in potentie heel veel liefhebbers en ondernemingen een stap verder kan helpen.