Albert Einstein heeft de wereld veel nagelaten, iedereen kent de wetenschapper die in 1955 overleed. Zo wordt zijn naam vaak gebruikt als synoniem voor intelligente mensen en wordt hij algemeen beschouwd als een van de drie grootste natuurkundigen ter wereld, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell. Daarnaast stond Einstein bekend om zijn sterke mening, onder andere over religie. Zijn bekende ‘godsbrief’ is nu voor een hoog bedrag verkocht.

De brief is handgeschreven door Albert Einstein

Albert Einstein schreef de brief ooit als reactie op een boek van de filosoof Erik Gutkind, met de titel Çhoose life: The Biblical Call to Revolt’. In de beroemde brief komt de agnostische kijk van Einstein sterk naar voren, en zijn twijfels over religie. Het is handgeschreven door de legendarische wetenschapper in 1955, in de Duitse taal. In 2008 werd de brief voor het eerst geïntroduceerd bij het grote publiek, bij een veiling in Londen. Als we een van de teksten van Albert Einstein vertalen zegt hij onder andere: ” Het woord God betekent voor mij niets meer dan de uitdrukking en het product van menselijke zwakheid, en de Bijbel is een collectie van eerbare maar nog steeds primitieve legendes die eigenlijk nogal kinderlijk zijn.

Albert Einstein

De brief is verkocht in New York

Einstein gaat in de brief ook in op zijn Joodse achtergrond, zo zegt hij: ”Voor mij is de Joodse onvolwassen religie, net zoals alle religies, een incarnatie van primitief bijgeloof. En de Joodse mensen waartoe ik gelukkig behoor, en tot wiens mentaliteit ik me trots verbonden voel, hebben voor mij nog steeds geen andere waardigheid dan alle andere mensen.” De brief is een tijdje terug geveild in New York, bij Christie’s. De geschatte waarde bedroeg 1.5 miljoen dollar, hij werd verkocht voor bijna het dubbele bedrag van 2.9 miljoen dollar.

Bron: LuxuryLaunches