De Nederlandse politie heeft gisteren hun nieuwe snelweg-bolide geïntroduceerd: een Audi A6 3.0 TDI. Een supersnelle diesel die de oudere Volvo V70 tot nietig autootje moet doen degraderen. Mooi, men heeft bij de overheid weer een prettige deal weten te maken met importeur PON en daaruit zijn 140 interventie-auto’s voortgekomen. Eisen: de auto’s moeten snel zijn en mogen (met opbouw en aanbouw) niet meer dan €80.000 kosten. Het resultaat is dus een overstap van Zweden naar Duitsland.

Een Audi A6 3.0 TDI is snel zo weet ook deze agent inmiddels

Uiteraard wordt een operatie als deze altijd zeer goed gecoördineerd. Het is dan ook aan projectleider Egbert-Jan van Hasselt om er voor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Hij zegt: “het is meer dan alleen gas geven.” Sterker nog, nadat men bij NOS vraagt naar de vereiste voor het besturen van deze snelle Audi A6 weet de heer van Hasselt te vertellen: “Ik durf te beweren dat wij veel beter in zo’n snelheidsduivel kunnen rijden dan de gemiddelde crimineel. Met zo’n wagen straal je wel iets uit.”

Nu is ’t wel zo fair om te zeggen dat de auto redelijk nieuw is, om niet te zeggen extreem nieuw en dat de dienstdoende agenten dus nog niet volledig één zijn met hun werkpaard. Echter, wanneer de mannen van De Telegraaf langskomen, mag je aannemen dat alles op rolletjes loopt. Toch heeft de agent achter ’t stuur iets wat lijkt op last van plankenvrees, want het gaat niet helemaal zoals gepland. Bekijk de video maar even voor ’t resultaat. Zonde van die hagelnieuwe bolide, maar ’t zal vast niet de laatste beschadiging zijn. Wel de eerste, dat dan weer wel.

Klik hier om de video van De Telegraaf te bekijken.