Als je op een relatief ‘eenvoudige’ wijze geld wil verdienen, dan is beleggen altijd een goede optie. Het is namelijk een manier om vermogen te vergroten, zonder daar gigantisch grote inspanning voor te leveren. Je laat de te nemen stappen in de meeste gevallen namelijk over aan de experts – de beleggingskantoren. Logisch ook, zo probeer je jezelf een optimaal rendement te garanderen. Toch kunnen die beleggingsreuzen ook wel eens pech hebben (het is nooit 100% safe) en dan kan er flink wat geld mee gemoeid zijn. Zoals in het laatste kwartaal van 2018, toen er zo’n €56.000.000.000 werd verloren.

Het laatste kwartaal van 2018 deed menig belegger huiveren

Volgens de Nederlandse Bank werd het laatste kwartaal van vorig jaar het grootste slagveld voor Nederlandse beleggingskantoren ooit. Er werd maar liefst €56.000.000.000 verloren, met name door gigantische koersvallen op aandelenbeurzen over de hele wereld. Het nieuws komt niet geheel onverwachts. Een tijd geleden werd al duidelijk dat koers-kelderingen van grote invloed waren op de pensioenfondsen.

Het totale vermogen van beleggingsinstellingen zakte terug naar €850 miljard, daarmee kwam het dicht in de buurt van hetzelfde niveau als begin 2017. Pensioenfondsen waren door hun beleggingen in aandelenfondsen het grootste slachtoffer van de dalingen wereldwijd. Met deze tegenvallende cijfers bestaat de kans dat Nederlanders daar nog een vieze nasmaak van zullen proeven. Het vergroot de kans dat er in 2020 of 2021 pensioen-verlagende maatregelen worden getroffen.

Brexit en handelsspanningen grootste boemannen

De oorzaak van deze koersdalingen ligt voornamelijk bij een naderende Brexit en de handelsspanningen tussen verschillende (invloedrijke) naties. De Amsterdamse AEX liet een verlies van 12 procent zien. In New York sloot de S & P 500 met een verlies van 13 procent. Ondanks het feit dat de genoemde strubbelingen nog lang niet voorbij zijn, laten de eerste cijfers van 2019 wel weer enig herstel zien.