Wij Nederlanders spreken vaak lovend over landen rond de Middellandse Zee. Logisch, het weer is er beter, de gerechten smaken beter én het oogt allemaal net iets paradijselijker. Niet gek dus dat veel Nederlanders richting hun pensioengerechtigde leeftijd een tweede huisje kopen in Italië, Spanje of Griekenland. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Althans, dat zou je denken. In Italië koop je nu namelijk je eigen paleisje onder de zon voor maar €1. Ja écht.

Wonen op Sicilië, Sardinië of in Toscane

Het is voor velen een ultieme vakantiebestemming: de Italiaanse zon. Nog niet zo lang geleden kwam het dorpje Ollolai in het nieuws. In samenspraak met de overheid werden daar namelijk huizen aangeboden voor de symbolische prijs van €1. Bij het horen van dergelijk nieuws vraag je je natuurlijk direct af waarom dit gebeurt. De overkoepelende reden voor dit alles: Italiaanse dorpjes trekken leeg.

Algemeen bekend is ’t feit dat Italië er economisch gezien niet gigantisch goed voor staat. Het land kent nogal wat financiële strubbelingen en één van de gevolgen daarvan is de massale emigratie uit dorpjes verspreid over het land. Het resultaat: diverse, zeer landelijk gelegen optrekjes met enorme potentie – met de nadruk op potentie.

huizen italië sicilië sardinië toscane Pure Luxe

Voor niets gaat de zon op

Nu moeten we bekennen dat een stukje vastgoed aantrekken voor €1 verre van schrikken is. Het is zelfs een prima uitgangspositie voor mensen die op zoek zijn naar een huisje in een van de genoemde streken, dus dan zit ’t wel goed. Wat men echter wel even in ’t achterhoofd moet houden is het feit dat er diverse ‘verborgen’ kosten aanwezig zijn.

Zo lezen we op Business Insider dat een Australische vrouw naar Italië besloot te reizen om een woning te kopen voor €1. Eenmaal gearriveerd in het dorpje werd haar duidelijk gemaakt dat er tevens zo’n €15.000 aan vergunningen benodigd zou zijn, alvorens te mogen beginnen met renoveren. Nog steeds geen torenhoge kostenpost – gekeken naar de potentie – maar beslist geen appel en een ei.

huizen italië sicilië sardinië toscane Pure Luxe

Mocht je dus interesse hebben in een huis op Sicilië, Sardinië of in Toscane, houd er dan wel rekening mee dat je portemonnee iets meer dan een euro dient te bevatten. Zo kom je in ieder geval niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien is het zo dat het merendeel van de huizen aan een opknapbeurt – of zelfs een grote renovatie – toe is.

Bron: Business Insider