Dat klassieke en zeldzame Porsches voor goed geld van eigenaar verwisselen, dat is zo klaar als een klontje. Echter zijn er ook Porsches op onze aardbodem te vinden die de term klassiek of zeldzaam met grote eenvoud overstijgen. Porsches die zo exclusief en historisch belangrijk zijn dat ze praktisch 365 dagen in het jaar extreme beveiliging vereisen. Porsches zoals deze Porsche Type 64 uit 1939. Een veredelde VW Kever, omgedoopt tot Porsche racewagen – zonder ooit daadwerkelijk te racen.

RM Sotheby’s gaat één van de drie meest bijzondere Porsches ooit veilen

De Porsche Type 64 uit 1939 is een beetje een vreemde eend in de bijt. De bolide heeft bij een eerste aanblik duidelijke Porsche-kenmerken, maar toch weten niet veel mensen van het bestaan. Tenzij je purist en doorgewinterde liefhebber bent – dan val je niet onder ‘veel mensen’. Volgens kenners is al het DNA van de hedendaagse Porsche, alle racesuccessen, terug te leiden naar één auto: de Porsche Type 64.

Porsche Type 64 RM Sotheby's veiling Pure Luxe

In 1939 werd de basis van een Volkswagen Type 1 genomen – in de volksmond beter bekend als VW Kever – en deze werd volledig aangepast. Ja, de motor bleef hetzelfde en onderhuids waren er nauwelijks andere aspecten terug te vinden, maar de buitenkant sprak zich nadrukkelijk uit als zijnde ‘Porsche’. De Porsche Type 64 is de ontbrekende schakel tussen de Volkswagen Kever en de Porsche 356 die we kennen uit de na-oorlogse periode.

Porsche Type 64 RM Sotheby's veiling Pure Luxe

Er werden slechts drie exemplaren gebouwd. Dit specifieke exemplaar werd gehouden door de heer Porsche als familiewagen. Nadien kwamen er nog drie andere eigenaren die de Porsche zo goed mogelijk wisten te conserveren. Het gevolg is een Porsche Type 64 die nog volledig in originele staat verkeerd. RM Sotheby’s gaat de bolide in augustus veilen, in Monterey om precies te zijn. Naar verwachting zal deze Porsche het record verbreken voor duurste auto ooit geveild. Logisch ook, daar er een enorme geschiedenis aan vast kleeft.

Porsche Type 64 RM Sotheby's veiling Pure Luxe Porsche Type 64 RM Sotheby's veiling Pure Luxe Porsche Type 64 RM Sotheby's veiling Pure Luxe

Bron: RM Sotheby’s