Als het gaat over Range Rover, dan zullen er maar weinig mensen zijn die niet te porren zijn voor ’t design. In onze ogen is een Range Rover de maatstaf voor luxe SUV’s (ja, écht). Het design van de luxueuze, comfortabele creaties onder de vlag van Land Rover doet al jarenlang menigeen watertanden. Met de toevoeging van de Velar heeft het merk een coupé-achtige lijn geïntroduceerd, die net iets ‘specialer’ aanvoelt dan de reguliere Range Rover. Nu heeft ’s lands topontwerper Piet Boon zich ontfermd over de styling van een Range Rover Velar en het resultaat is alles behalve ‘saai’ en doorsnee te noemen.

Piet Boon en de Range Rover Velar: een zeer geslaagd huwelijk

Als we zeggen ‘one-off’, dan bedoelen we ook echt dat er slechts één exemplaar ooit het daglicht zal zien. Over exclusiviteit hoef je niet te twijfelen. Zoals we eveneens ook niet hoeven te twijfelen over een smaakvolle aanpak. Het is namelijk niet de eerste keer dat Piet Boon zich ontfermd over het ontwerp van een luxe bolide (eerder ontwierp hij al een exclusieve Porsche 911 Targa 4S).

Range Rover Velar Piet Boon Edition Pure Luxe

De Range Rover Velar Piet Boon Edition – zoals de bolide voluit genoemd wordt – is exclusief voor de Nederlandse markt vervaardigd. Bij het zien van de foto’s zal men in eerste instantie denken ‘waarom de keuze voor het rood en zwart?’. Het verhaal hierachter maakt dat het uiteindelijke resultaat nog nét iets specialer is, dan het oog doet vermoeden.

Range Rover Velar Piet Boon Edition Pure Luxe

Range Rover liet de allereerste prototypes van het merk namelijk de boeken in gaan als ‘Velar’. Een afgeleide van het Latijnse Velare: dat ‘bedekken’ of ‘sluieren’ betekent. Dieper ingaand op die geschiedenis krijgen we tevens antwoord op de vraag ‘waarom die rode kleur?’. Het is namelijk een zeer spectaculaire, bijzondere rode kleur. Masai Red werd gebruikt voor de oorspronkelijke prototypes van Range Rover en was van 1970 tot 1985 ook op diverse productiemodellen terug te vinden.

Range Rover Velar Piet Boon Edition Pure Luxe

Een hedendaagse knipoog naar de oorsprong van de Velar

Piet Boon heeft met de keuze voor Masai Red duidelijk laten blijken hoe de Velar – zoals we die vandaag de dag kennen – ooit het daglicht zag als prototype. Om er toch een moderne ‘draai’ aan te geven is er gekozen om de rode kleur in een zijdeglans lak uit te voeren. Het maakt dat we het matte effect terugvinden aan de gehele onderzijde van de auto. Terwijl de bovenzijde juist in hoogglans zwart is uitgevoerd.

Range Rover Velar Piet Boon Edition Pure Luxe

Een gigantisch contrast, maar wel een perfecte balans tussen twee zeer verschillende designkeuzes. Het geheel wordt afgemaakt met velgen die in mat black zijn gespoten. Zoals gezegd zal slechts één exemplaar gemaakt worden en deze bolide wordt verkocht voor een prijs van €147.472. Wat ons betreft een zeer bijzonder project, dat beslist hoofden zal doen draaien. Op een goede manier uiteraard.

Range Rover Velar Piet Boon Edition Pure Luxe