Als we het hebben over de Omega Speedmaster, dan is de kans vrij klein dat je niet weet wat we bedoelen. Door z’n banden met ruimtereizen en in het bijzonder de maanlanding is de Omega Speedmaster misschien wel ’s werelds bekendste chronograaf ooit. Alvorens dat succes daadwerkelijk z’n piek kende, moest Omega diverse prototypes ontwikkelen om de mogelijkheden af te tasten. Twee van zulk soort prototypes gaan binnenkort onder de hamer en jij kunt meebieden.

Twee Omega horloges die de begindagen van het succes kenmerken

In 1970 stond Omega aan de vooravond van het succes omtrent de Omega Speedmaster. De Apollo-missie was net achter de rug en de succesformule voor de Speedmaster én het verhaal erachter was praktisch in kannen en kruiken. Toch moest er nog het een en ander gefinetuned worden aan de Speedmaster en daarom werden er diverse prototypes in het leven geroepen.

Deze twee horloges werden – volgens documentatie – gemaakt in 1974. Wat opvalt en volledig past in het tijdsbeeld van toen, is het feit dat er gekozen is voor kasten met een tonneau-vorm. Beide horloges worden bovendien aangedreven door het bekende Omega 1045 uurwerk. Dit chronograaf uurwerk is gemaakt op basis van het Lemania 5100 uurwerk. Het uurwerk is tevens gebruikt in het bekende ‘Alaska III prototype’. Om nogmaals tee onderstrepen hoe bekend het uurwerk is: gerespecteerd verzamelaar Chuck Maddox noemt het Omega 1045 uurwerk de ‘holy grail‘.

Beide horloges zijn bijzonder zeldzaam, maar het exemplaar rechts (ref. 11001) is nog net iets specialer. Voorzover bekend is het namelijk het enige post-NASA testhorloge in omloop. Een zeer bijzonder stuk dus en beslist een horloge dat hoge ogen gaat gooien tijdens de ‘Evening of Exeptional Watches’ bij Christie’s. De veiling vindt vanavond plaats bij Christie’s in New York. Meer informatie vind je hier.

Bron: Christie’s