Porsche staat erom bekend dat het door de jaren heen diverse bolides heeft gebouwd die een aanzienlijke status hebben verworven onder verzamelaars. Zo is de 550 Spyder een ongekend stijlicoon (en een levensgevaarlijke creatie) en zal de Porsche 917 ‘Le Mans’ voor altijd de boeken ingaan als legendarisch. Er zijn dan ook maar weinig Porsches die niet echt gewaardeerd worden – ja, zelfs de 928 en 944 hebben hun schare fans. Een ander voorbeeld waar menig Porsche-fan van gaat watertanden is deze Porsche 959. Een iconisch ontwerp.

RM Sotheby’s biedt een Porsche 959 aan in een bijzondere kleurstelling

Om te beginnen kunnen we vrij eenvoudig stellen dat de Porsche 959 een uiterst bijzonder design heeft. In eerste instantie werd de auto gemaakt door de Duitse sportwagenfabrikant om mee te racen in rally’s. Essentieel voor deelname was het daadwerkelijk op de markt brengen van de betreffende auto. Uiteindelijk hebben drie Porsche 959’s meegedaan aan Dakar, waarvan er één wist te winnen in 1986.

porsche 959 rm sotheby's Pure Luxe

In veel opzichten werd de Porsche 959 gezien als grondlegger van supercar-gerelateerde zaken. Zo was het één van de eerste auto’s die de term ‘supercar’ droeg, de eerste productie-auto met een handgeschakelde zes-bak én paste de auto z’n rijhoogte aan afhankelijk van de snelheid. Een knap stukje automotive techniek dus. Het is voor veel verzamelaars dan ook een absolute droom om een Porsche 959 te bezitten.

porsche 959 rm sotheby's Pure Luxe

De Porsche 959 die tot stand kwam uit een ‘Special Wishes’ aanvraag

Er werden door Porsche slechts 284 959’s gebouwd. Een vrij laag aantal dat nog lager uitpakt wanneer we rekening houden met het Special Wishes-programma. Porsche besloot namelijk dat zo’n 20-25 Porsche 959-modellen beschikbaar waren voor speciale opties en wensen van consumenten. Deze bijzondere Porsche 959 is één van de slechts drie exemplaren die in deze zwarte kleur werden uitgevoerd.

porsche 959 rm sotheby's Pure Luxe

De auto werd besteld door Dr. Friedrick Christian Flick en werd eveneens uitgevoerd met zwarte velgen en een karamel-bruin interieur. Alle interieur-opties zijn gespecificeerd en dat resulteert in een interieur dat volledig in leder is afgewerkt. Tot de luchtroosters en raamschakelaars aan toe. De bolide is altijd onderhouden bij Porsche Servicecentra en is inmiddels bijgewerkt naar de specificaties van de Porsche 959 S. Met slechts een kleine 42.000km op de teller is dit een van de meest zeldzame Porsche 959 modellen in de wereld. RM Sotheby’s geeft aan dat de prijs on request is, maar ga maar uit van zo’n €2 miljoen – minimaal. Meer informatie vind je hier.

Bron: RM Sotheby’s