Terwijl ik dit schrijf, viert Forum voor Democratie haar grote overwinning. Als lid van de VVD was ook ik hoogst verbaasd over deze grote wending in ons politieke landschap, waar overigens ook GroenLinks flink gewonnen heeft. Waar komt deze overwinning vandaan? Ik zie een trend, mensen zijn de snelle, nietsontziende vooruitgang van onze maatschappij zat. Wat bedoel ik daarmee? Het krampachtig moeten veranderen zonder de echt grote problemen aan te pakken. Mijn warmtepomp is helaas nog steeds niet zuiniger dan mijn vorige cv-ketel en mijn elektrische auto komt nog steeds niet verder dan tweehonderd kilometer in de winter – tenzij ik bij 10 graden onder nul de kachel uit gooi. We zijn helaas doorgeschoten. 

Kijk naar het succes van slow-tv zoals Boer zoekt vrouw en De luizenmoeder. En ook Nederlandse natuurfilms winnen terrein. Er is een grotere hang naar vroeger, naar meer groen, naar minder immigratieproblemen, naar minder werkstress, naar meer echt contact (bijvoorbeeld in cafés) in plaats van online, naar minder multinationals en naar meer local heroes. Terug naar het dorp en zijn ambachtelijke winkels en terug naar het genieten met elkaar.