Als we praten over Audi’s met het ‘RS’ label, dan weten we vrijwel zeker dat het gaat om ongelooflijke krachtpatsers en ‘bruut’ ogende bakken. Het Duitse automerk is inmiddels wereldwijd befaamd vanwege de RS-versies van hun modellen, waarbij de RS6 toch wel de King of the Hill is. Toch is het ook geen straf om een treetje lager in te stappen, een RS5 bijvoorbeeld. De Duitse tuner ABT dacht daar iets anders over en vond het nodig om de RS5 een aardige portie peper in z’n bips te duwen. Het resultaat? Een Audi RS5-R.

ABT’s gepeperde versie willen we allemaal wel

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat een ‘standaard’ RS5 ook niet vervelend is. Het zijn nou eenmaal geweldige speeltjes en wat ons betreft beslist de moeite waard. Toch heeft ABT er een sausje overheen gegoten dat ons werkelijk doet watertanden. Waar de Audi RS5 normaliter 450 paarden uit de 2,9-liter V6 weet te persen, daar is het biturbo blok door ABT opgeschroefd tot 530pk en 690Nm koppel. Een gigantische toevoeging kunnen we wel zeggen. Als een tuner 80pk toevoegt, dan kun je stellen dat ze er serieus werk van hebben gemaakt. Het gevolg: in 3,6 seconden van 0 tot 100km/u.

abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe

Uiteraard zou ABT hun naam niet eren als ze niet ook het exterieur onder handen zouden nemen. Zo heeft deze Audi RS5-R vier uitlaatstukken onder de bumper uitsteken, in plaats van de twee ovale die we op de standaard specificatie vinden. Deze zijn tevens vervaardigd uit koolstofvezel. Verder heeft de bolide de beschikking over instelbare vering en dempers én zit er speciaal 21-inch lichtmetaal onder. Om het geheel af te maken zijn er diverse carbon elementen toegevoegd aan de bumpers – wat vooral de voorbumper een stuk indrukwekkender en agressiever maakt. Gegadigden moesten snel zijn, er zijn slechts 50 stuks geproduceerd.

abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe abt audi rs5-r tuner Duitsland rs Pure Luxe

Bron: Gewoonvoorhem