We vertelde jullie een tijdje geleden al eens dat de huizenmarkt aan een opmars bezig is en daar is nu het zoveelste bewijs voor verzameld. Onderzoeker in de vastgoed-branche, Calcasa, heeft in een rapportage aangetoond dat de Nederlandse huizenmarkt hier en daar de nodige positieve cijfers laat noteren. Meest opvallende misschien nog wel: er is een enorme stijging in het aantal huizen met een prijs van €1.000.000 of meer.

In 2017 42.300 miljoenenwoningen

De afgelopen vier jaar kende de Nederlandse huizenmarkt een stabiele stijging wat betreft de hoeveelheid huizen in de miljoenencategorie. In 2013 werden er iets meer dan 15.000 miljoenenhuizen genoteerd, inmiddels is dat aantal bijna verdrievoudigd. Het geeft aan dat er hoe dan ook een positief effect teweeg wordt gebracht in onze huizenmarkt. Enerzijds zou je kunnen concluderen dat de hoeveelheid grote huizen toeneemt, anderzijds – logischer ook – kun je stellen dat de waarde van huizen flink stijgt. Om deze conclusie enigszins te kunnen bevestigen zouden de cijfers van huizen in de categorie van €700.000 tot €1.000.000 naast die van huizen in de categorie €1.000.000 of hoger gelegd kunnen worden.

nederland huizenmarkt vastgoed miljoenenhuizen onderzoek calcasa Pure Luxe

Deze ruim 42.000 woningen hadden gemiddeld een prijskaartje van een kleine 1,4 miljoen euro (alstublieft). Daarbij werd rekening gehouden met een gemiddelde vierkante meter prijs van €5.300. Een aardig bedrag, maar niet geheel vreemd gekeken naar de gekte op de huizenmarkt – zeker in de grote steden. Het grootste percentage van deze miljoenenhuizen staat dan ook in Amsterdam. In de vastgoedbranche wordt dit gekenmerkt als regio ‘Groot-Amsterdam’. Hier staan 10.300 woningen met een prijs van €1.000.000 of meer.

Daarna volgt Utrecht (6.300) en de regio Gooi en Vechtstreek (4.950). De top 10 van straten met de meeste miljoenenwoningen bevindt zich ook in z’n geheel in Amsterdam. Echter, de duurste straat van Nederland dan weer niet. Die ligt, zoals voorgaande jaren ook ’t geval was, in Wassenaar. Een woning in deze straat koste maar liefst 31x zoveel als een woning in ’s lands goedkoopste straat.

Bron: Calcasa