Voor de horlogeliefhebber is dit misschien een zeer pijnlijk bericht, althans voor ons in ieder geval wel. Het is natuurlijk een kwestie van verhoudingen, maar iedere keer dat we lezen dat Rolexen ooit ‘slechts’ een paar 100 euro’s kostten, kunnen we wel een traantje laten. Zeker als het om dit exemplaar gaat. Een Rolex Daytona ‘Paul Newman’ is toch wel een van de mooiste Daytona’s ooit en deze specifieke Daytona is misschien nog net een tikkeltje mooier.

Rolex Daytona ‘Paul Newman’ met een romantisch tintje

Het mooie is altijd dat vintage horloges hun oorsprong vinden in een of ander cool verhaal. Of het nu gaat om ’t oude horloge van een oorlogsveteraan, of een horloge als gift – vrijwel alle verhalen rondom oude horloges zijn prachtig om te horen. Uiteraard is dat voor deze Rolex Daytona niet anders. Het horloge werd gekocht door een vrouw die haar man een cadeautje wilde geven voor hun 25-jarig huwelijk (waar vind je zo’n vrouw?!).

rolex daytona paul newman tropical dial sotheby's veiling Pure Luxe

Het koppel. Foto: Sotheby’s

Inmiddels zijn we al weer heel wat jaren verder – de Rolex werd gekocht in 1975 – en het horloge is tot aan deze veiling altijd van dezelfde man gebleven. Juist deze eigenschappen maken het een schoolvoorbeeld van wat mensen vet vinden aan een vintage horloge. Toch zijn er enkele andere aspecten die de Rolex-liefhebber helemaal doen watertanden. Het is namelijk zo dat Rolexen ‘back in the days’ enige ‘productiefoutjes’ kenden – als we dat al zo mogen noemen. Helemaal correct is het niet.

Door de samenstelling van de materialen op de wijzerplaat werd de kleur na verloop van tijd lichter. Het zwart bleef niet zwart, maar werd in sommige gevallen koffie-bruin. Door dit effect ontstaat er zeer mooie patina en dat is iets waar liefhebbers werkelijk van gaan watertanden. Dit effect maakt dat deze Daytona de naam ‘Tropical Dial’ draagt. Een aspect dat ‘m misschien nog wel waardevoller maakt dan een ‘standaard’ Daytona van dat jaar – puur vanwege het feit dat dit effect niet na te bootsen is op deze karakteristieke wijze.

rolex daytona paul newman tropical dial sotheby's veiling Pure Luxe

De Rolex Daytona ‘Paul Newman’ ref. 6239 met begeerde Tropical Dial. Foto: Sotheby’s

Deze Rolex Daytona ‘Paul Newman’ ref. 6239 is volledig origineel

Het mooie aan deze ‘vondst’ is natuurlijk dat de Daytona volledig in originele staat wordt aangeboden. De huidige eigenaar heeft het horloge voor ruim 40 jaar in bezit gehad en alle papieren bewaard. Dit maakt het een van de meest gewilde Rolex-modellen die je ooit zal tegenkomen. Wat ons betreft is dit horloge én dit verhaal precies waarom zoveel verzamelaars helemaal wild worden van vintage horloges. Volgens Sotheby’s gaat het horloge tussen de 200.000 en 400.000 Zwitserse Frank opleveren. Het zal ons echter niet verbazen als dit horloge deze bedragen ver overstijgt. Op 13 mei tijdens de Important Watches Auction zullen we het antwoord krijgen.

Bron: Sotheby’s